Foto d'uns agents de la Policia Nacional.

La famosa estafa de l'estampeta: què és i com han robat 200.000€

Es tracta d'un vell truc per robar diners de manera ràpida i sense aixecar sospites

El Tribunal Suprem acaba de condemnar amb vuit mesos de presó l'estafa de l'estampeta amb què van estafar 200.000 euros una dona. Una sentència cridanera, ja que redueix la pena inicial d'un any i quatre mesos, imposada per l'Audiència de Ciudad Real. L'estafa els ha sortit barata als estafadors.

Els fets es remunten al 7 de febrer de 2011, a la localitat de La Solana (Ciudad Real). La víctima, una dona de 54 anys, va ser objecte d'una estafa exprés orquestrada per una dona jove i el seu company. Per mitjà d'un engany, els estafadors es van quedar amb els estalvis de la víctima en uns minuts.

L'Audiència de Ciudad Real va condemnar un dels estafadors per estafa agreujada, amb un any i quatre mesos de presó. El Tribunal Suprem, al·legant un error de càlcul a la condemna, rebaixa la sentència a vuit mesos. Aquesta és l'estafa de l'estampeta amb què et poden treure tots els estalvis.

El cas de La Solana: com van estafar 200.000 euros

El matí del 7 de febrer del 2011, una dona jove es va acostar a la víctima fingint que patia una discapacitat. Li va demanar on hi havia un estanc proper, i en aquell moment es va acostar el company de l'estafadora. L'home va indicar a la noia on es trobava l'estanc més proper.

Foto de diversos bitllets d'euro.
La Guàrdia Civil ha interceptat diversos estafadors. | Arxiu

Va ser llavors quan la noia va revelar que li havia tocat la loteria i que portava a la bossa «estamps i paperets». Va mostrar la seva intenció de trencar-los perquè volia llaminadures, ensenyant diversos bitllets de 50 euros que portava al seu interior. L'home li va demanar que no els trenqués i se'ls lliurés a ell i a la víctima.

La noia va demanar 'més paperets' a canvi, així que la víctima se'n va anar a casa, va agafar diners i els va entregar a l'estafadora. Aquesta va dir que no n'hi havia prou i va tornar per agafar els 200.000 euros que guardava amagats a casa. Tots tres es van dirigir als afores per fer el suposat intercanvi.

Prèviament havien omplert una bossa amb tovalloletes de paper per fer creure a la dona que hi havia diners a dins. Un cop als afores, l'home li va lliurar la bossa i li va dir que no l'obrís fins a arribar a casa. Quan va arribar i va obrir la bossa, es va adonar que tot havia estat un engany.

L'estafa de l'estampeta, un vell truc

La misteriosa jove que va estafar la víctima mai no va ser identificada, i el seu company ha estat condemnat només a vuit mesos de presó. L'estafa de l'estampeta és un vell truc per robar diners de forma ràpida i sense aixecar sospites. Les víctimes solen ser persones grans, fàcils d'enganyar.

El 1991, la Policia Nacional va aconseguir detenir a Càceres el 'rei de l'estafa de l'estampeta', que havia aconseguit executar el pla en nombrosos llocs d'Espanya. El buscaven a set jutjats i havia escapat de la presó. En el cas de La Solana, crida l'atenció la gran quantitat de diners estafats.

En què consisteix l'estafa

Aquesta estafa adquireix diverses modalitats en funció de l'estafador o del lloc on es realitzi, però té un patró comú. La víctima és abordada pel carrer per un estafador que fa el paper de discapacitat mental. Normalment us pregunta per una escola o una església, i us ensenya un feix de bitllets.

Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.
Les víctimes lliuren grans quantitats als estafadors. | Getty Images

En aquell moment diu que són «estampetes» i trenca algun bitllet per demostrar que per a ell no tenen cap valor. Aleshores apareix en escena 'el llest', que proposa a la víctima un pla per quedar-se amb els diners. La víctima dona el que porta a sobre, o va a casa seva a per diners i joies.

'El llest' sempre té un cotxe a prop per acompanyar la víctima a casa seva. Quan ja té el botí a les mans, ofereix a la víctima un paquet que suposadament conté diners. Li diu que l'esperi en un bar mentre porta el 'tonto' a l'escola o a l'església, i ja no el tornen a veure més.

 Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!