Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una dona amb expressió pensativa i un signe d'advertència vermell amb una mà usant un telèfon mòbil.

La nova estafa piramidal que ha estat enganyant moltes persones aquest any: alerta

Desenes d'afectats denuncien una possible estafa piramidal promoguda per influencers a les xarxes socials

Diversos ciutadans han denunciat a xarxes socials que van ser víctimes d'una presumpta estafa per part de l'empresa Craft. La qual cosa oferia guanyar diners ràpids i rendiments diaris mitjançant una plataforma d'inversió.

L'empresa prometia triplicar la inversió inicial a curt termini. Atraient així inversors a través de promocions en xarxes socials i la participació d'influencers locals.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
Atrauen inversors de tot arreu | Getty Images, 89Stocker

Craft operava principalment mitjançant una aplicació digital que va deixar de funcionar abruptament el cap de setmana passat. Generant així preocupació entre els usuaris que no han pogut recuperar els diners.

Les persones que van confiar en aquest sistema es van registrar mitjançant un enllaç en línia i van pagar una “inversió única” basada en un pla d'inversions. Tot i això, en intentar accedir novament a la plataforma, molts es van trobar amb un missatge d'error.

Com funciona l'estafa

L'empresa es va presentar com una plataforma segura, inaugurant fins i tot oficines a Quito, cosa que va ser publicitat com un indici de la seva legitimitat. Tot i això, en visitar aquestes instal·lacions recentment, les portes es van trobar tancades. A més, els canals oficials de l'empresa a les xarxes socials han deixat de respondre.

Muntatge d'una torre de monedes d'euro i rodona amb fletxes ascendents
Van obrir oficines per generar més confiança | Getty Images, SERSOL

Craft oferia diverses maneres de generar ingressos, entre elles l'elaboració de polseres, la venda de franquícies i la inversió en tallers artesanals. A més, publicava taules d'inversió al seu compte de Facebook, on mostrava rendiments diaris promesos que podien assolir fins a 16,425 dòlars anuals amb una inversió màxima de 1,050 dòlars.

Els influencers locals van jugar un paper clau en la promoció d'aquest esquema, utilitzant plataformes com TikTok per convidar els seus seguidors a unir-se i obtenir guanys ràpids.

Què fer per no convertir-se en víctima

La superintendència de bancs ha iniciat una investigació per determinar si l'empresa va incórrer en captació il·legal de diners. S'alerta la ciutadania sobre la perillositat d'aquestes estafes, que sovint operen sota el model piramidal conegut com a esquema Ponzi.

Muntatge d'uns empresaris estrenyent-se les mans i les muntanyes de monedes d'euro
La finalitat és treure't tots els teus diners | Tiero, Khwanchai Phanthong's Images

En aquests casos, els primers inversors reben pagaments utilitzant els fons de nous participants, però l'estafa col·lapsa quan no hi ha prou nous inversors. Per això és essencial no accedir a participar-hi. Ja que si l'estafa no segueix endavant, aconseguim aturar-la.

Aquest tipus d'activitats estan tipificades com a captació il·legal de diners al Codi Orgànic Integral Penal, amb penes de fins a set anys de presó. És per això que el que és essencial segons ens passa és informar les autoritats perquè siguin ells els qui duguin a terme la situació.