Estampida al PDeCAT. El president de JxCat, Carles Puigdemont; els presos del partit, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn; els consellers Jordi Puigneró, Damià Calvet, Miquel Buch i Meritxell Budó; i la gran majoria de diputats al Parlament han anunciat aquest dilluns que estripen el carnet del PDeCAT. La formació hereva de CDC ha perdut en poques hores els seus grans referents polítics i, el seu president, David Bonvehí, ha quedat aïllat. JxCat ha culminat així la ruptura de les relacions, i aboca el PDeCAT a presentar-se en solitari a les eleccions. L'executiva de Bonvehí diu que manté els canals oberts amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez —també empresonat a Lledoners. Les esperances, però, queden pràcticament dinamitades.
La denúncia civil que va posar el PDeCAT contra JxCat el 6 d'agost per «impugnació d'acords societaris» ha precipitat la trencadissa. La vista per la demanda pel control de les sigles serà el 25 de setembre a les 15.30 hores, al jutjat de primera instància 3 de Barcelona.
El dia ha començat amb la notícia, que el responsable del PDeCAT a les Terres de l'Ebre, Joan Pere Gómez, abandonava l'executiva del partit. La reunió de la direcció ha acabat a les 12 hores, i en la roda de premsa posterior, el portaveu del partit, Marc Solsona, ha assegurat que al partit no li constava pas que Puigdemont hagués informat Bonvehí que estripava el carnet. Però just en acabar l'atenció als mitjans, l'eurodiputat ha anunciat per Twitter que ja havia comunicat al president del PDeCAT que es donava de baixa.
A Puigdemont l'han seguit Budó, Calvet, Puigneró i Buch. I, poc després, la gran majoria dels diputats del grup parlamentari de JxCat que encara conservaven el carnet del PDeCAT. De fet, només el propi Solsona, Narcís Clara, Montserrat Macià i Lluís Font —també membre de la direcció— continuen sent associats del partit.
L'operació ha continuat a l'àmbit local i, per exemple, l'executiva de l'Alt Empordà ha dimitit en bloc, així com l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, que també ha estripat el carnet. També ha anunciat la seva baixa l'exvicepresidenta del partit i diputada al Congrés, Míriam Nogueras.
L''èxode' tarragoní
Al Camp de Tarragona, l'exbatllet de Valls, diputat al Parlament i portaveu de Junts, Albert Batet; l'històric Jordi Sendra; els regidors demòcrates i l'actual alcaldessa vallenca, Dolors Farré; la regidora reusenca Montserrat Vilella, o l'exalcalde de Riudoms i actual president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, també han deixat el partit. El tarragoní Quim Amorós, per la seva part, ja havia iniciat l''èxode' cap a Junts a principis d'agost.
Albert Batet, l'exalcalde de Valls, també estripa el carnet del PDeCAT
- L'alcaldessa i tots els regidors del PDeCAT de Valls es donen de baixa del partit
Unes 800 baixes
Tots aquests noms se sumen als de l'exconseller Lluís Puig, els senadors de JxCat i els regidors metropolitans que fins ara tenien carnet del PDeCAT. En total, segons Solsona, uns 800 associats —un 7% del total— s'han donat de baixa de la formació per la pugna contra JxCat fins aquest dilluns al matí.
Qui manté tant el carnet com el seu silenci des de fa mesos és l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Ara que el PDeCAT veu com s'ha precipitat la trencadissa de l'espai, i que tot apunta que s'haurà de presentar a les eleccions en solitari, caldrà veure quin paper juga l'expresident del partit. És significatiu que, per primera vegada, Mas i Puigdemont ja no formen part del mateix partit polític.
De moment, però, qui millor està situada per encapçalar una hipotètica candidatura és la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, seguida de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.