IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Quines zones del cos són erògenes i com s'estimulen?

En determinats punts, les carícies i els petons poden despertar un desig i un plaer irrefrenables

Las zonas erógenas son puntos sensibles de nuestro cuerpo que pueden desencadenar una respuesta de excitación o placer.
Es tracta de punts del cos especialment sensibles que poden originar respostes de plaer o excitació | Cedida

 

Sense cap mena de dubte, tant dones com homes gaudim de diverses parts del cos que es poden considerar com a zones erògenes a través de les quals podem explorar tant el nostre cos com el de la nostra parella.

 

Entendre com funcionen aquests punts concrets de l'organisme és rellevant per tal de poder conservar una salut sexual òptima i gaudir millor del plaer i de les relacions que mantenim. Per tant, en aquest article ens centrarem a parlar de les zones erògenes femenines i masculines, tant de les que tothom coneix com de les que molts ignoren que existeixen.

 

En què consisteixen les zones erògenes?

Tal com ens explica aquest article de 'Viviendo La Salud', aquestes zones tenen un vincle clar amb els lligams íntims. De fet, ho podem deduir a partir de la formació del terme erogen: en grec, «eros» equival a «amor» i «genous» significa «produir». 

 

Això no obstant, més enllà dels vincles íntims entre persones i de l'amor, les zones erògenes del cos són parts del nostre organisme que són més sensibles perquè tenen moltes terminacions nervioses i, quan se'n fa una estimulació, poden originar una resposta sexual de diferents classes, com ara la relaxació, l'orgasme o simplement l'excitació.

 

Tot i que hi ha algunes d'aquestes zones que són més conegudes que d'altres, tant les dones com els homes tenen un mapa molt extens de zones erògenes, sensibles a nivell sexual, que poden variar en funció de l'individu i que no sempre considerem quan es tracta de gaudir de l'excitació, tant de la pròpia com de la de la nostra parella.

 

Normalment, la sensibilitat que s'experimenta en aquestes parts del cos canvia en funció de la concentració d'aquestes terminacions de tipus nerviós. Ara bé, hi ha altres factors rellevants com ara el moment concret, el nivell d'excitació, el context i les característiques de cadascú, que poden influir en la preferència per una zona o una altra. 

 

Sigui com sigui, tant si som una dona o un home, les zones erògenes es poden classificar en específiques i en inespecífiques:

 

Les zones específiques

Són les zones que s'han vinculat, de manera tradicional, amb la resposta i el plaer sexual. Així, inclourien els mugrons, els llavis i determinades zones dels genitals com ara el prepuci o la corona del gland i el clítoris.

 

Tot i que encara s'estan fent descobriments pel que fa a la neurofisiologia i la neuroanatomia d'aquestes zones, es tracta d'indrets amb una densitat alta d'innervació i de receptors que tenen la capacitat d'originar una excitació generalitzada a nivell cerebral.

 

Les zones inespecífiques

Aquesta mena de zones són altres indrets de la pell que també són capaços d'originar una resposta d'excitació, tot i que estan subordinades als gustos de cadascú. Així, s'hi pot incloure el tòrax, les orelles, el coll i moltes altres parts del nostre cos.

 

 

Les zones erògenes que comparteixen els dos sexes

Una gran part dels individus saben de l'existència de les zones erògenes tradicionals que es vinculen a les dones o als homes, que estan situades als pits o als genitals, respectivament, però també hi ha un ventall molt extens de zones que són sensibles a nivell sexual, que no són tan conegudes i que normalment comparteixen tots dos sexes.

 

1. El cervell

Normalment no se'l compta en aquest grup, però el cervell constitueix la zona erògena més potent i gran de les persones, perquè qualsevol terminació nerviosa de l'organisme en depèn i, per extensió, qualsevol dels nostres sentits.

 

A banda d'això, les nostres imaginacions i els nostres pensaments poden causar una resposta molt potent a nivell sexual, de la mateixa manera que ho faria un petó o una carícia a l'indret apropiat.

 

2. El coll

Es tracta d'una altra zona erògena molt potent. Determinades parts com ara la seva zona posterior, la clavícula o la zona que hi ha per sota de l'orella són molt sensibles, tant en dones com en homes. Per això, es poden arribar a estimular de manera relativament senzilla a través de petons i carícies suaus.

 

3. Les orelles

Hi ha molts individus que s'estimulen a través de la respiració suau o els murmuris a l'orella. Igualment, el fet d'acaronar, mossegar, llepar o petonejar determinats indrets com ara el lòbul de les orelles pot ajudar a desencadenar una resposta d'excitació molt important.

 

4. Els llavis

Es tracta d'una zona erògena que, a través de carícies i de petons, posa en marxa un entramat complex de neurotransmissors que s'encarreguen de viatjar fins al cervell humà i de despertar tota mena de sensacions plaents.

 

L'excitació dels petons pot ser tan forta que, fins i tot, algunes dones han afirmat haver tingut orgasmes a través de petons llargs, sense necessitat d'intervenir-hi els genitals.

Los labios son una zona erógena altamente sensible.
Els llavis constitueixen una zona erògena de gran sensibilitat | Cedida
 

5. El pit

De la mateixa manera que passa amb el cas dels llavis, si els mugrons s'estimulen correctament podem produir més prolactina i oxitocina, i això originaria un efecte significatiu a la zona dels genitals. De fet, alguna gent confessa que arriba a l'orgasme a través de l'estimulació dels mugrons i prou.

 

A banda d'això, els pits gaudeixen d'una gran xarxa de terminacions de tipus nerviós que quan s'estimulen també originen respostes plaents.

 

Una dada curiosa vinculada amb això és que tots els pits tenen un nombre igual de terminacions nervioses, tinguin la mida que tinguin. Per això, els pits d'una mida més gran podrien arribar a necessitar més estimulació perquè les seves terminacions es troben més repartides.

 

6. El melic

El melic i la zona que hi ha per sota constitueix, per a molta gent, una zona que quan s'estimula a través de les carícies o de la llengua provoca sensacions molt plaents. Es tracta d'una de les zones erògenes amb més sensibilitat, tot i que moltes vegades pot passar desapercebuda. 

 

 

7. Els peus

Durant moltíssims anys, la reflexologia podal s'ha fet servir per tal de restaurar l'equilibri corporal. Per aquesta raó, no resulta gens estrany que aquesta part del cos es pugui veure com una zona erògena.

 

Tant l'exterior com l'interior dels turmells són ben sensibles, i les seves terminacions nervioses normalment es corresponen de manera directa amb determinades parts del cos que tenen una gran sensibilitat: la pròstata, el penis o diverses parts de la vulva. 

 

8. El cap

Dins del nostre cap, hi ha un gran nombre de terminacions que poden contribuir al fet que un massatge fet amb suavitat al cap origini una resposta suau i relaxant plena de plaer.

 

9. Els braços

La pell que tenim als braços és una zona de gran sensibilitat pel que fa a l'estimulació a nivell oral o manual. En concret, les zones més sensibles són la cara interna dels braços i la part de darrere del colze.

 

10. La sofraja

La sofraja és la part de darrere del genoll i, tot i que molts la desconeixen per complet, s'assembla molt a la part que hi ha al darrere del colze. La seva sensibilitat i suavitat fa que una estimulació oral en aquest punt provoqui molt de plaer al cos.

 

Encara que aquesta resposta es pot donar en qualsevol dels dos sexes, la sofraja com a zona erògena sovint es vincula més a les dones que no pas als homes.

 

11. Les aixelles

Tot i que es tracta d'una de les zones erògenes que causen més polèmica i desacords, hi ha determinats individus que afirmen que les aixelles tenen un potencial erogen que s'ha de tenir en compte.

 

Sigui com sigui, aquesta zona té una gran sensibilitat —això es pot veure, per exemple, en el fet que es tracta del punt més important per tal de generar pessigolles— i, per això, una bona estimulació a nivell oral o digital podria provocar una resposta sexual de gran intensitat.

Es importante conocer tanto nuestras zonas erógenas como las de nuestra pareja sexual.
Resulta molt rellevant tenir un bon coneixement de les zones erògenes del nostre cos i de les de la nostra parella | Cedida
 

Les zones erògenes femenines

Ara que ja hem vist les zones més sensibles a nivell sexual que comparteixen dones i homes, mirarem les més concretes pel que fa a cada sexe. En les dones, hi ha determinades parts de la vulva que són molt erògenes. Especialment, es tracta del clítoris, però també del mont de Venus i dels llavis de la vagina.

 

A banda, hem de remarcar que, en la seva totalitat, la vagina no té una sensibilitat especial. La major part de les terminacions de tipus nerviós de la vagina es troben a la seva paret anterior o al seu terç exterior, que és la zona de prop de l'entrada. Per tant, és un indret que és més sensible al tacte que la resta. 

 

A l'interior de la paret anterior de la vagina, a banda, hi podem trobar una mena de pegat de teixit que és el conegut punt G. Aquesta reminiscència de teixit prostàtic constitueix una zona erògena que, quan s'estimula correctament, pot desembocar en molta excitació de tipus sexual, en un orgasme i en l'ejaculació per part de la dona.

 

Sigui com sigui, no hi ha gaire consens al voltant del funcionament o l'existència d'aquesta part del cos de les dones, potser perquè no totes en disposen.

 

 

Les zones erògenes masculines

Pel que fa a les zones erògenes dels homes, l'excitació masculina es pot produir a causa de l'estimulació dels cantons del penis i el gland, del prepuci, de la part de dalt del gland, de l'anus, de la banda frontal de l'escrot i del perineu.

 

De la mateixa manera que passa amb les dones, els homes també disposen d'un punt G. Ara bé, aquest punt es refereix a la glàndula de la pròstata, que es pot estimular des de la part interna del recte, a partir de la masturbació o el sexe anal i a través de la pressió a la base del perineu, que queda prop de l'anus.

 

 

Referències bibliogràfiques:

  • Greenberg, J. S, Bruess, C. E. i Oswalt S. B. (2014). Exploring the Dimensions of Human Sexuality. Jones & Bartlett Learning. pp. 102–104.

  • Winkelmann, R. K. (1959) The erogenous zones: their nerve supply and significance. Mayo Clin Proc ;34(2): 39-47.


Comentaris

envia el comentari