Platja Eucaliptus

A l'estiu, prepara't: el que faràs cada dia i et pot salvar del coronavirus

La gent que viu en àrees més assolellades tenen un menor risc de morir per Covid-19 que unes altres

Tovallola, vestit de bany i para-sol. Milions d'espanyols, com cada any, passaran l'estiu a la platja. Però el que no saben és que enguany serà doblement beneficiós. Així mateix, un estudi de la Universitat d'Edimburg (Escòcia) assegura que l'exposició als raigs de sol pot reduir el risc de mort per Covid-19. Per a arribar a aquesta conclusió, publicada en la revista British Journal of Dematology, els experts de la Universitat citada van comparar les defuncions registrades per Covid-19 als Estats Units d'Amèrica entre gener i abril de 2020 amb els nivells de radicació ultraviolada de 2.474 comtats nord-americans durant el mateix període de temps.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

I la reflexió va ser concloent: la gent que viu en àrees més assolellades —en zones amb un nivell major d'exposició a la llum ultraviolada— té un menor risc de morir per Covid-19 que altres persones. Segons l'estudi, l'exposició al sol provoca que la pell alliberi oxido nítric, provocant en molts casos que es redueixi la capacitat del coronavirus de poder donar resposta.

Què passarà a l'estiu?

És una de les grans incògnites a Espanya. Si bé és cert que l'estiu passat les comunitats i autoritats sanitàries van permetre la mobilitat per gran part de la geografia espanyola, també ho és que el període estival d'enguany és encara una incògnita. I ho és, bàsicament, per la gran incidència al nostre país que està tenint novament la Covid-19. De fet, el Ministeri de Sanitat exposa la situació i argumenta que en tres zones d'Espanya s'està en «risc extrem» per coronavirus: el País Basc, la Comunitat de Madrid i Navarra.

A més, cal destacar que a Ceuta i Melilla també existeix cert descontrol amb unes xifres de la Covid-19 que no paren de créixer. I per a més inri, a Catalunya (comunitat on les xifres van a l'alça però se situen en una zona intermèdia a Espanya) ja confirmen l'arribada de la quarta ona. Ara tan sols cal esperar i fer-se una pregunta: Què passarà a l'estiu?

El 70% de vacunats, l'objectiu

El va mantenir Salvador Illa i ara el sosté Carolina Darias. L'objectiu és arribar al 70% de vacunats a Espanya a l'estiu. Però la veritat, és que cada vegada es complica més. El percentatge de rebuig a vacunar-se amb la vacuna d'AstraZeneca ha passat a Madrid del 2% al 70% en els últims dies i de les 29.000 cites programades dijous passat, 8 d'abril, per a vacunar-se amb AstraZeneca només van acudir 10.800 persones. Alguna cosa que, veient la caiguda de les xifres, complica i molt l'objectiu que s'ha marcat el govern i el Ministeri de Sanitat per a poder salvar la temporada d'estiu.