L'estranya malaltia infantil relacionada amb el coronavirus que s'ha disparat

Estats Units registra un brot molt important

Científics investigadors busquena contrarrellotge una vacuna contra el coronavirus
Alguns nens presenten símptomes similars a la malaltia de Kawasaki | CatalunyaDiari.cat

Una misteriosa malaltia relacionada amb el coronavirus que afecta els infants ha provocat cinc morts i més de 100 casos positius als Estats Units. A hores d’ara, les autoritats sanitàries estan investigant la patologia, que de moment rep el nom de Síndrome Inflamatori Multisistemàtic Pediàtric (PMIS). Nova York és la ciutat americana que aplega més casos. La cap del departament de malalties infeccioses de l’Hospital Nacional de nens de Washington, Roberta Debiasi, assenyala que «molts nens arribaven amb febre alta, dolor abdominal i pressió sanguínia baixa».

La malaltia de Kawasaki

La citada malaltia, que ara mateix s’està tractant d’identificar, té uns símptomes molt similars a la malaltia de Kawasaki, causant principalment inflamacions molt greus en les artèries coronàries. En aquest sentit, un estudi publicat a la revista ‘The Lancet’, afirma que la Covid-19 podria estar relacionada amb aquesta malaltia. La investigació, feta per un grup d’experts de l’Hospital Papa Giovanni XXIII de Bèrgam, va analitzar deu casos de nens que registraven símptomes similars a la malaltia de Kawasaki.

Els investigadors indiquen que aquesta síndrome és molt poc comuna i que els infants «es mantenen mínimament afectats» per la «infecció de la Covid-19 en general». En aquest sentit, entre el 2015 i meitats del passat febrer es van registrar 19 casos de Kawasaki a la província de Bèrgam mentre que del 18 de febrer al 20 d’abril s’han confirmat 10 nous casos.

Un increment que es podria considerar molt significatiu malgrat que els experts encara no volen treure conclusions definitives. Vuit de cada deu nens ingressats amb símptomes de Kawasaki van donar positiu per coronavirus a les proves d’anticossos. Tots van sobreviure encara que els que van emmalaltir durant la pandèmia van presentar símptomes més greus respecte als que van ser diagnosticats abans. 

 

Només una petita proporció de nens presenta símptomes de Kawasaki

La malaltia de Kawasaki afecta, sobretot, a menors de 5 anys i normalment no és mortal si es tracta degudament a un hospital. Tot i això, es desconeix què la provoca. La principal hipòtesi es deu al fet que és una «reacció immunològica exagerada» a una infecció. Una de les autores de l’estudi, Annalisa Gervasoni, explica que «només una proporció molt petita de nens infectats per la Covid-19 presenta els símptomes de la malaltia de Kawasaki. Tot i això, és important comprendre les conseqüències del virus als nens».

Per tot plegat, els doctors recorden que els casos de la síndrome que afecta els nens i nenes són un percentatge molt baix que s’ha concentrat a la costa est dels Estats Units i a Europa, encara que reconeixen que el nombre de pacients és major del que s’esperaven.


Comentaris

envia el comentari