Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Estratègies per abandonar un grup de Whatsapp elegantment

Psicòlegs i sociòlegs de la UOC analitzen com funcionen aquests col·lectius i què comporta deixar-los

Deixar un grup de Whatsapp pot ser interpretat com una desvinculació
Deixar un grup de Whatsapp pot ser interpretat com una desvinculació i, fins i tot, com una traïció | CEDIDA

 

Actualment, WhatsApp s'ha convertit, literalment, en una necessitat per a moltes de les persones que l'utilitzen. Cada cop és més comú anar a un bar o restaurant i trobar-se a dues persones menjant juntes, però cadascuna utilitzant el seu mòbil. Aquestes afirmacions es confirmen amb el darrer estudi de Phone House, que indica que el 43% de la població no pot estar més d'una hora sense utilitzar Whatsapp. 

Normalment, aquesta interacció tan constant es duu a terme a partir dels grups. Així doncs, psicòlegs i sociòlegs de la UOC han analitzat la manera de funcionar dels grups de Whatsapp i què implica abandonar-los.

«Deixar un grup pot ser interpretat com una desvinculació i, fins i tot, com una traïció»

Sovint, quan es crea un grup és perquè els membres d'aquest guarden algun vincle o relació. Francesc Núñez, sociòleg i professor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la UOC, explica que «deixar-lo pot ser interpretat com una desvinculació i, fins i tot, segons el grup, com una traïció o falta de consideració envers els altres». Això es deu al fet que no només ens estem desfent del grup, sinó també del vincle. Per aquest motiu, és inevitable que algun dels integrants del col·lectiu se senti ofès, i més quan no s'explica el perquè d'una marxa, ja que pot generar males interpretacions. 

Maneres d'abandonar un grup elegantment

Tal com afirma Núñez, una estratègia per marxar amb elegància del grup és fer servir el sentit de l'humor. Tot i això, és necessari trobar el moment adequat, tenir l'excusa perfecta i fer-ho amb gràcia per tal de no ofendre a ningú. D'altra banda, un bon moment per abandonar el grup és quan s'acaba l'objectiu pel qual va ser creat, tal com explica Sílvia Sumell, psicòloga i professora de la UOC. Sobretot s'ha de tenir en compte que el que diem per Whatsapp ha de ser amb cautela i prudència, ja que és un espai públic d'interacció entre diverses persones. 

El grup de Whatsapp crea els seus propis rols socials

Existeixen molts casos en què les persones que són molt actives a través de l'aplicació són molt tímides cara a cara. Això es deu al fet que el grup de Whatsapp crea els seus propis rols socials. Núñez posa en relleu que «la gent que és poc activa o aguda o simpàtica, en aquests espais genera identitats diferents». Aquest acostuma a passar perquè en la comunicació grupal hi ha més atreviment a dir coses que no es dirien presencialment, ja que resulta més fàcil. 

Els grups de feina requereixen llenguatges sense dobles interpretacions

En l'àmbit de la feina també es formen grups de Whatsapp. En el cas que formem part d'algun,  hem d'utilitzar un llenguatge molt neutre i respectar les normes per tal d'evitar les dobles interpretacions. S'ha d'utilitzar un to formal i només utilitzar-lo per a temes de feina, no per a qüestions personals. També s'hauria d'evitar parlar de temes relacionats amb la política, religió i sexe, ja que poden ferir la sensibilitat dels components del grup. Per tant, s'ha d'escriure de manera clara, sense frases o paraules que puguin portar a dobles interpretacions. 

La immediatesa pot ser sinònim de malentesos

Algunes baralles o malentesos es formen pel temps que passa entre el moment en què s'envia el missatge i en què es rep la resposta. Whatsapp ens permet veure si l'altre usuari està en línia i si ha llegit o no el missatge.  Així doncs, en molts casos, aquesta informació que proporciona l'aplicació permet la recriminació de l'altra persona. D'altra banda, Sumell destaca que els joves tenen molt poca paciència, ja que estan acostumats a rebre una resposta al poc temps d'haver enviat el missatge. Tanmateix ha posat en relleu que «com més grups de WhatsApp tenim, més dependència ens generen». 

Els perills que pot comportar un mal ús de Whatsapp

El mal ús de l'aplicació pot comportar, en molts casos, diversos perills. Sílvia Sumell en fa un resum:

- Intentar resoldre problemes importants a través del grup i no fer-ho cara a cara. 

- Deixar de banda l'objectiu de l'aplicació, que és comunicar i entretenir. 

- Entendre que un missatge llegit no és proporcional a la immediatesa. 

- Intentar no controlar l'altre a l'hora de llegir i contestar el missatge. 

- Difondre informació, vídeos o imatges sense el consentiment de l'altre.