Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Adif estudia la demanda potencial de viatgers de l’estació intermodal de l’aeroport de Reus

Foment engega els tràmits per implantar el canvi d'ample de via entre Castelló i Tarragona

El ministeri publica l'Estudi informatiu sobre l'adaptació de l'ample europeu en el nou traçat ferroviari del Corredor

Adif estudia la demanda potencial de viatgers de l’estació intermodal de l’aeroport de Reus
Tren laboratori d'Adif recorrent el tram Cambrils-Hospitalet de l'Infant del Corredor del Mediterrani. | ACN

Nou pas endavant cap a l'entrada en servei del Corredor Mediterrani. El Ministeri de Foment ha sotmès a informació pública l'Estudi Informatiu per implantar l'ample de via internacional en el tram ferroviari entre Castelló i Tarragona del Corredor Mediterrani. L'anunci ha estat publicat aquest dilluns, 25 de novembre, al BOE.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'adaptació a l'ample internacional afectarà els subtrams entre Castelló i Vandellòs, que actualment té en servei una doble via d'ample ibèric electrificada, així com  la nova variant entre Vandellòs i Tarragona, que encara es troba en obres però ha d'entrar aviat en funcionament, amb també dues vies d'ample ibèric. Aquest tram connectarà amb la línia d'Alta velocitat Madrid-Barcelona-frontera francesa mitjançant el canviador d'ample de la Boella.

Adaptació de les noves vies perquè hi puguin operar trens de fins a 750 metres

A banda d'aquesta adaptació –que afectarà tant les vies generals com les que així ho requereixin per raons de circulació (apartadors)–, l'Estudi Informatiu també preveu adaptar les instal·lacions i elements de la línia que facin falta per poder explotar correctament la longitud del tren estàndard interoperable –de 750 metres– garantint l'adequada prestació, capacitat, estabilitat i fiabilitat dels trànsits de passatgers i mercaderies.

En l'àmbit global del corredor mediterrani, aquestes actuacions de modificació abastaran el recorregut entre Múrcia/Escombreras i Castellbisbal. Segons el govern espanyol, el corredor és una peça «clau» en la connexió amb Europa connectant Andalusia, Múrcia, País Valencià i Catalunya amb la frontera francesa, donant servei a un àmbit que concentra «una part significativa de la població i el PIB», amb els principals ports del Mediterrani i destacats centres industrials.

Un objectiu clau, assolir la interoperabilitat amb la resta de xarxa ferroviària europea

En aquest sentit, el Pla d'Infraestructures, Transport i Habitatge entre 2012 i 2024 va fixar l'objectiu de promoure «la integració funcional del sistema de transport i millorar l'eficiència i la competitivitat organitzant la utilització de les capacitats existents». En aquest sentit, consideren fonamental assolir la «interoperabilitat ferroviària» amb la resta de xarxa europea  i apostar, «de forma irrenunciable», per l'ample de via internacional.