Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Un estudi apunta que la immunitat al virus de la Covid dura com a mínim 8 mesos

La recerca és obra dels investigadors de La Jolla Institute for Immunology dels Estats Units

Vuit mesos després de la infecció per SARS-CoV-2, el virus que provoca la Covid-19, la majoria de les persones que s'han recuperat encara tenen prou cèl·lules immunes per prevenir la malaltia, segons un estudi d'investigadors de La Jolla Institute for Immunology (Estats Units).

La recerca, que encara no han revisat altres científics ni s'ha publicat en cap revista científica, és fins ara l'estudi més complet i de llarg abast sobre la memòria immune al coronavirus. A més, apunta que la durada d'aquestes cèl·lules podria durar fins i tot anys, perquè els supervivents d'un coronavirus anterior, la SARS, encara tenen prou cèl·lules immunes 17 anys després de recuperar-se.

 

Es van investigar 185 casos de Covid-19

La comprensió de la memòria immunològica del SARS-CoV-2 és fonamental per millorar les proves diagnòstiques i els vaccins, i per avaluar el curs de la pandèmia. Els investigadors van analitzar diversos compartiments de la memòria immune en 185 casos de Covid-19, incloent-hi 41 casos 6 mesos després de la infecció i el pic d'anticossos IgG i de les cèl·lules B va ser relativament estable.

Els humans produeixen anticossos específics, cèl·lules T CD4+ i cèl·lules T CD8+ en resposta a la infecció. En estudis d'alguns pacients aguts i convalescents s'ha observat que la resposta de les cèl·lules T s'associa amb una millora de la malaltia, la qual cosa fa pensar que la resposta de les cèl·lules T CD4+ i CD8+ específiques del SARS-CoV-2 són importants per controlar i resoldre la infecció primària.

Aquesta immunitat s'ha associat amb la falta de control de la infecció primària per SARS-CoV-2 i un alt risc de Covid-19 mortal. Els anticossos neutralitzants generalment no s'han correlacionat amb una millora de la malaltia, la qual cosa també es va observar en la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà (MERS), que causa la infecció del coronavirus humà MERS-CoV.

Tot i que la immunitat contra els virus només es pot aconseguir amb anticossos neutralitzants d'alt nivell, la protecció contra la malaltia es pot assolir mitjançant altres escenaris de memòria immunològica adaptativa. Els investigadors destaquen que els possibles mecanismes de protecció immunològica poden variar en funció de la cinètica de les respostes de la memòria immunològica i la infecció.

Per exemple, l'hepatitis clínica després de la infecció pel virus de l'hepatitis B (VHB) es preveu mitjançant la memòria immunològica que activa el vaccí, fins i tot quan no hi ha anticossos circulants, a causa del curs relativament lent de la malaltia del VHB. L'estudi va analitzar 185 persones amb COVID-19, 43% homes i 57% dones, que representaven un rang de casos asimptomàtics, lleus, moderats i greus de la malaltia, i es van atendre en diversos centres sanitaris arreu dels Estats Units. La majoria tenia un cas lleu, que no requeria hospitalització.

 

Espanya registra un nou descens del registre de víctimes de la Covid-19

Aquest dijous, el Ministeri de Sanitat ha notificat 16.233 nous contagis en la darrera setmana, 6.915 dels quals confirmats a través d'una prova PCR o un test d'antígens en les darreres 24 hores. Cal destacar que aquesta setmana Espanya ha superat la barrera psicològica del milió i mig de contagis arribant a l'actualitat als 1.541.574 casos. Ara mateix, és el sisè país del món i el segon de la Unió Europea, després de França, en nombre de casos.

Pel que fa al nombre de morts, el nombre de defuncions que s'han comptabilitzat en les darreres hores és de 252, un important descens respecte als 351 del darrer dia. A Espanya, han perdut la vida amb un test confirmat o un diagnòstic clínic de Covid-19 un total de 42.291 persones. En els darrers 7 dies, el nombre de defuncions també baixa i arriba a les 1.313.

El que segueix amb la seva tendència a la baixa de les darreres jornades és la incidència acumulada dels casos per 100.000 habitants en els darrers 14 dies. Fa uns dies es baixava la barrera psicològica dels 500 i després de situar-se ahir en 452,57 ha baixat punts fins als 437.

Finalment, també cal destacar que continua la tendència positiva del descens de número d'hospitalitzats. Actualment, s'ha situat en 18.961, el que implica un 15,81% del total dels llits disponibles ocupats per pacients Covid. A l'UCI, els ingressats actualment amb Covid són 3.125, un 31,66% del total de les places disponibles. S'han registrat en les últimes 24 hores, segons les dades disponibles fins a les tres de la tarda, 1.727 altes i 2.246 ingressos.