Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de archivo de un hombre paseando a varios perros

Un estudi assenyala els gossos de carrer com a possible origen del coronavirus

La Universitat d'Ottawa planteja que aquests animals van transmetre el virus als humans

Imatge d'una persona passejant gossos
L'estudi planteja que els gossos de carrer van poder iniciar el brot del virus a la Xina | EFE/Javier Etxezarreta

L'origen del coronavirus segueix sent un misteri encara que tot apunta que la seva transmissió es va produir mitjançant un animal. Serps, ratpenats o pangolins van ser els primers a ser assenyalats eludint així la responsabilitat que l'ésser humà podria haver tingut en la manipulació -a vegades fregant la il·legalitat com el tràfic d'animals protegits- de certes espècies.

La Universitat d'Ottawa (Canadà) ha estat l'última a assenyalar a un altre animal com el causant de la pandèmia que avança per tot el món en una investigació on suggereix que els gossos de carrer que es van alimentar de ratpenats van poder haver estat els transmissors.

Ja es va descartar al pangolí com a causant

Un estudi realitzat a la Xina va informar que el virus residia en els ratpenats i que posteriorment va saltar en els pangolins. La venda en mercats d'aquesta espècie protegida provocar el salt de virus a l'ésser humà. No obstant això, investigacions posteriors van descartar al pangolí com el causant pel fet que, tot i tenir un coronavirus semblant al Covid-19, faltaven similituds per afirmar que van ser els transmissors.

La investigació de la Universitat d'Ottawa sosté que va ser un coronavirus de ratpenat el que va infectar l'organisme dels gossos provocant una evolució de virus romanent immune a l'organisme. Posteriorment saltaria a les persones reforçat. L'explicació a aquesta hipòtesi rau en la investigació realitzada on hi va haver coincidències en un ratpenat estretament relacionat (BatCoV RaTG13) i en el dels gossos que afecta el seu sistema digestiu (CCoV).

El virus és capaç d'esquivar les proteïnes antivirals del nostre cos

Els éssers humans i mamífers posseeixen una proteïna sentinella antiviral clau, anomenada ZAP,  encarregada de vigilar els pulmons i capaç de detectar un virus i evitar la seva proliferació. No obstant això, els coronavirus com la SARS-CoV poden evitar la ZAP  pel que aquesta proteïna  no és capaç de detectar-lo i eliminar-lo.

Xuhua Xia, professor de biologia a Ottawa i un expert rastrejador de coronavirus, ha descobert que la SARS-CoV-2 i un coronavirus de ratpenat (BatCoV RaTG13), són capaços d'escapar de la detecció del ZAP: «La supervivència del virus indica que ha evadit amb èxit la defensa antiviral intervinguda per la ZAP. En altres paraules, el virus s'ha tornat sigilós i perillós per als humans» assenyala Xia. Un cop examinats els gossos, el professor va descobrir que tenen valors genòmics de CpG (senyal que indica la presència d'un virus en l'organisme) similars als observats en SARS-CoV-2 i BatCoV RaTG13.

Personal sanitari estudiant el coronavirus a Wuhan, zona zero de l'epidèmia el 3 de gener de 2020
L'estudi remarca que les mascotes no poden transmetre el virus | Catalunya Diari

Repercussió en el sistema digestiu

Després de l'anàlisi efectuada a l'aparell digestiu dels gossos, es va poder esbrinar que el virus havia afectat més als intestins que als pulmons, de manera que els sistemes digestius de mamífers probablement són un objectiu clau del coronavirus.

«Això és consistent amb un informe recent que una alta proporció de pacients de Covid-19 també pateixen molèsties digestives» assegura Xia on «el 48,5% va presentar símptomes digestius com la seva principal queixa».

L'estudi realitzat a dotze pacients contagiats per Covid-19 van demostrar que aquests van patir molèsties digestives prèvies a la tos i la febre i les mostres de femta de set de cada deu pacients van donar positiu per SARS-CoV-2, inclosos tres pacients amb diarrea.

Les mascotes no són contagioses

Tot i que la investigació apunta als gossos com a possibles transmissors de la malaltia, el professor Xia tranquil·litza la població sobre la possibilitat de ser contagiats per les seves mascotes. «Per transmetre SARS-CoV-2 d'animal a humà, l'animal ha de tenir una població de virus estable en un teixit obert a l'entorn. De moment, no hi ha evidències que això passi en els gossos. Això podria dir que són immunes a aquest virus o potser que encara no hem buscat prou», explica.

Algunes ciutats xineses han actuat amb rapidesa i han començat a exterminar als gossos de carrer, una mesura que els experts no comparteixen: «No només es perd l'oportunitat de detectar diversos virus en gossos de carrer, sinó que també es comet una brutalitat injustificada».

Una altra decisió presa pel país asiàtic ha estat el de requalificar als gossos com a mascotes i no com bestiar per evitar així que certs grups ètnics  venguin i criïn gossos per al seu consum.