La Cambra de Comerç de Reus ha estat escenari, aquest dijous, de la presentació de la Memòria Econòmica de Catalunya 2017. Es tracta d'un document elaborat pel Consell General de Cambres de Catalunya amb el patrocini del Banco Santander que compta amb una anàlisi territorial de la situació econòmica. S'hi estudien diversos valors, entre els quals el del nombre d'afiliacions a la Seguretat Social, un capítol on l'àrea metropolitana de Tarragona podria recuperar, segons la memòria, el nivell de 2008.
Dades com el Valor Afegit Brut de la demarcació de Tarragona dibuixen una estabilització en el creixement econòmic de la regió; és a dir, que el 2017 va créixer, i ho va fer la mateixa proporció que ho havia fet el 2016, un 4 %. Suposa, amb tot, una xifra inferior a la mitjana catalana, que se situa en 4,3 %. El mateix passa amb les afiliacions a la Seguretat Social, que a Tarragona registren un augment del 3,1 %, per sota de la dada de Catalunya, d'un 3,5 %.
Les diferències sectorials que registra la Memòria
Especialment el comerç, però també la indústria i els altres serveis registren una evolució positiva, segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2017. L'altra cara de la moneda és la construcció, que mostra una evolució negativa i pitjor, fins i tot, que la del 2016. A aquestes dades sobre l'evolució dels negocis s'hi poden comparar les dades sobre les afiliacions laborals, que van en concordança.
El sector serveis ha suposat un 80 % de les noves afiliacions a la Seguretat Social amb 6.787 llocs de treball, seguit de la indústria, amb un 14 % i la construcció, que no ha arribat a sumar 600 afiliacions durant el 2017. Pel que fa al còmput global, l'àrea metropolitana de Tarragona se situa un 2,3 % per sota de les dades del 2008, un fet que fa preveure, a la Memòria Econòmica de Catalunya, que el 2018 es pugui tancar igualant les dades d'ara fa deu anys.
El turisme i les exportacions, a l'alça
De les nou marques turístiques catalanes, la Costa Daurada és la que més ha crescut durant el 2017 en viatgers als hotels. 2.700.000 persones han passat pels establiments hotelers, una xifra que suposa un augment del 8,4 % en comparació al 2016. A més, amb dades des de 2013, l'augment acumulat fins al 2017 és del 32 %. Les exportacions són un altre àmbit que creix «molt positivament» segons la Memòria Econòmica de Catalunya.
El sector exterior ha crescut un 24,5 % en comparació a la mitjana catalana, que s'ha quedat al 8,7 %. Hi destaquen, a casa nostra, els augments dels sectors dels productes químics i derivats del petroli, i especialment el sector de les joguines, amb un increment del 195,3 %. En relació a les importacions, s'han incrementat un 19,4 % —per sobre del 15 % català—.