Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aquests propers dies seran els de més calor del que portem d'any

Un estudi sobre el clima alerta que algunes zones d’Europa s’escalfen més ràpid del que s’esperava

Països Baixos, França o Bèlgica, entre d’altres països centreeuropeus, s’han escalfat més del doble respecte del que intuïen els models de predicció climàtica

El nou estudi preveu estius més càlids i hiverns menys freds a Europa
El nou estudi preveu estius més càlids i hiverns menys freds a Europa | ESA

 

Un estudi recent corrobora que en algunes zones del continent Europeu les temperatures són més altes respecte del que indicaven els models de predicció climàtica. En especial els resultats són més determinants en la zona central d’Europa, en països com Bèlgica, França o els Països Baixos.

L’estudi, publicat a la revista ‘Geophysical Research Letters’ de la societat científica AGU, constata que els estius han esdevingut més càlids, fins al punt que el nombre de dies durant l’estiu amb registres de calor extrema s’han triplicat des de l’any 1950

Segons apunta l’autora principal, la científica Ruth Lorenz que pertany a l’Institut Federal Suís de Tecnologia de Zuric, «aquestes tendències són molt més grans que les que s’esperaven de la variabilitat natural. Això és un indicador real del canvi climàtic». Alhora, els resultats apunten que, en general, l’hivern és menys fred. El cas és que el número de dies d’hivern amb fred extrem s’han reduït substancialment, fins a menys de la meitat.

Aquests propers dies seran els de més calor del que portem d'any
Alguns punts d'Europa s'escalfen més ràpid del que es pensava | Arxiu

 

Temperatures cada cop més extremes

Els científics han analitzat els dies més calorosos i les nits més fredes en els registres fets entre el 1950 i 2018 a diferents observadors meteorològics europeus. Un cop valorades les variacions, han pogut confirmar que s’està donant un escalfament en més d’un 90% dels observatoris revisats, tant pel que fa als registres de màxims de calor com en relació amb els més freds.

La temperatura dels dies més càlids registrats ha augmentat una mitjana de 2,3º. Al mateix temps, les nits més fredes han incrementat 3º de mitjana. Aquests valors indiquen clarament un escalfament mitjà superior dels estius i els hiverns al continent.

Més calor a l’Europa Central

La investigació integra 3 grans àrees dins del continent europeu: el Mediterrani, el Nord d’Europa i l’Europa Central. En aquesta darrera és on s’observa un escalfament més marcat. En particular, els registres extrems de temperatura han augmentat un 50% respecte de la mitjana durant els mesos d’estiu.

Tant a França, Bèlgica com als Països Baixos, segons documenta l’analista i expert en clima Geert  Jan van Oldenborgh, del Royal Meteorological Institute de de Blit, s’ha duplicat l’escalfament previst.

També et pot interessar...