Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'un grapat de 'pellets' de plàstic a la Pineda

Estudiaran l'abast de la contaminació marina al Mediterrani per pellets de la petroquímica de Tarragona

Un equip d'investigadors inicia una travessa fins les Illes Balears per comparar els microplàstics trobats a la costa catalana

Una expedició d'investigadors surt aquest divendres amb vaixell cap a les Illes Balears per estudiar la contaminació  marina al Mediterrani provocada pels pellets  que emet la indústria de la petroquímica de Tarragona. La tripulació de la iniciativa, liderada per l'entitat Good Karma Projects, està formada per cinc investigadors, enginyers i experts en imatge.

L'objectiu de la travessa és analitzar un problema  que fa anys que es fa especialment visible a les platges  catalanes, com és el cas de la Pineda, i del qual els avisos i les estirades d'orelles han estat recurrents. En aquesta línia, l'alcalde de Vila-seca,  Pere Segura, ha donat suport al projecte per reclamar «responsabilitats» a la indústria, tot reclamant que es faci compatible l'activitat petroquímica amb la cura del medi ambient.

La travessa de Good Karma Projects durarà uns deu dies. Està previst que el veler Majoqui recorri 325 milles fins a arribar a les Illes Balears, on recollirà mostres de pellets. La voluntat és tornar a Catalunya a finals de la setmana vinent per comparar el material recollit. La investigació es farà als laboratoris de la Universitat de Barcelona.

L'entitat ha elaborat un informe centrat en la presència de pellets a la platja de la Pineda de Vila-seca. Aquest ha permès analitzar la presència de pellets no només a la sorra, sinó també a les rieres que desemboquen a les platges. La investigació va començar després d'un episodi «alarmant» de microplàstics a la platja de la Pineda i ha continuat fins aquest any.

La conclusió a la qual han arribat els investigadors és que aquelles zones on s'acumulaven pellets es recuperen quan les condicions meteorològiques milloren. Mentre que en les zones dinàmiques de la costa de Tarragona s'hi pot trobar presència de microplàstics de forma «persistent».

El fundador de l'ONG Good Karma Projects, Jordi Oliva, puntualitza que els fabricants i distribuïdors d'aquest material s'ubiquen a la vora de la conca del riu Francolí. «La desembocadura del riu Francolí arriba a dins del port de Tarragona i els pluvials del polígon sud també, acabant al mar. Llavors, hi ha una concentració de pellets en superfície al nord del Cap Salou. Certes condicions específiques provoquen que hi hagi acumulacions d'aquests microplàstics a la platja de la Pineda», subratlla.

Fonts de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) admeten que resulta «inacceptable que hi hagi pellets al medi» i asseguren que estan prenent mesures per solucionar el problema.

Coneixedors de l'informe de Good Karma Projectes, la patronal química sosté que els fabricants dels pellets que es troben a les platges tarragonines «apliquen els màxims estàndards, mesures i tecnologies per minimitzar la pèrdua o vessament accidentals».

Amb tot, remarquen també la necessitat d'implicar en aquestes mesures «totes les empreses del territori» que formen part de la cadena de valor —transformadors, recicladors, operadors logístics, transportistes, rentadors de cisternes— per evitar efectivament aquests episodis i aspirar a les «pèrdues zero».