Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

Un estudi descobreix l'inesperat lloc de casa per on es podria colar el coronavirus

Un brot en diversos pisos d'una línia vertical en un edifici fa pensar que el virus es va propagar pels conductes de l'aire

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
Un brot en diversos pisos d'una línia vertical en un edifici fa pensar que el virus es va propagar pels conductes de l'aire | EUROPA PRESS / ONU

Una de les coses que porten de cap als experts sobre el coronavirus és la forma de transmissió. Una vegada consolidada la teoria del contagi aeri, a través d'aerosols, els científics intenten descobrir els principals riscos. Un estudi recent ha descobert una possible via de filtració del coronavirus en les llars.

Concretament, es troba en el bany. Perquè segons un estudi publicat en la revista «International Journal of Infectious Diseases», a Corea del Sud es va detectar un brot on el coronavirus només es va poder haver transmès a través dels conductes de l'aire.

Després d'analitzar totes les circumstàncies d'aquest brot aparegut a la fi d'agost en un edifici residencial a Seül, els científics van concloure que «la nostra recerca no va trobar un altre possible contacte entre els casos que la infecció transmesa per l'aire, a través d'un sol conducte d'aire en el bany».

En el brot es van notificar deu casos de coronavirus en les dues mateixes línies verticals de l'edifici. Primer va donar positiu una dona que vivia en el sisè pis, i tant el seu marit com la seva filla també van ser contagiats. Un dia després va aparèixer el quart cas, un nen de 19 mesos que vivia en el cinquè pis. El següent va ser un veí del quart.

La suma de casos va portar a les autoritats a realitzar proves PCR a tots els residents del lloc. Van ser 437 persones en total. De totes elles, només va haver-hi cinc positius més: la mare del nen del cinquè pis, els veïns del dècim i l'onzè de la mateixa línia vertical, i dos veïns més dels pisos 2 i 11 de la següent vertical.

Després de realitzar totes les proves es va concloure que es tractava d'un brot amb 10 veïns contagiats, vuit dels quals en una mateixa línia vertical. A més, cap d'ells es coneixia, ni havien tingut contacte. Un cas curiós que va cridar l'atenció dels científics i va posar en marxa una recerca per a buscar la possible connexió entre els infectats.

La primera hipòtesi

Els investigadors tenien una teoria. El coronavirus es podria haver propagat a través de les gotetes infectades en un espai comú, com els ascensors, o en superfícies contaminades com els botons de l'ascensor o les baranes. No obstant això, «els pacients infectats es localitzen en només dues línies verticals de l'edifici».

Això va portar als experts a descartar diverses opcions i centrar-se en una hipòtesi més plausible. «És raonable sospitar que es transmeti un aerosol a través del conducte que connecta la línia vertical de l'edifici: el desguàs o el conducte d'aire».

Després de descartar els desguassos es van centrar en els conductes de l'aire. Segons detallen en l'informe, «els apartaments estan connectats verticalment a través dels respiradors del bany. I l'edifici va ser construït abans que fos obligatòria la instal·lació d'un extractor. Per això no existeix un bloqueig físic per a l'aire que entra en aquesta estada des del respirador». Això els va portar a pensar en un «efecte xemeneia».

«Es tracta d'un moviment vertical d'aire causat per la diferència en la densitat de l'aire interior i l'exterior, per la diferència de temperatura que hi ha dins i fora de l'edifici».

La conclusió de l'estudi

La seva teoria és que la propagació es va produir des del desè pis als pisos inferiors. En l'estudi conclouen: «El virus del primer cas infectat es pot propagar cap amunt i cap avall a través del conducte d'aire. La direcció del moviment de l'aire en un espai vertical varia segons la temporada. A l'estiu, com la temperatura a l'interior és menor i la densitat és major que en l'exterior, l'aire de l'interior de l'edifici es desplaça cap a la part inferior mitjançant una força descendent».

Després d'haver analitzat totes les possibles variants, els científics conclouen que el virus va poder mantenir-se amb vida més d'una hora després de sortir del cos del primer infectat. Aquest podria haver-lo alliberat en tossir, cantar o respirar en el bany. Després de combinar-se amb vapor d'aigua es va convertir en aerosol, i va viatjar a través del conducte d'aire.