Des de l'inici de la pandèmia, un dels objectius dels científics ha estat esbrinar amb tot detall com es contagia el coronavirus. Molts estudis s'han centrat a esbrinar el lloc on es produeixen els contagis o quina és la principal forma de transmissió.
Al llarg dels mesos, s'ha pogut arribar a conclusions prou fiables sobre aquests dos aspectes. D'una banda, la majoria d'experts donen per demostrat que la majoria de contagis es produeixen en llocs tancats on passem molt temps i a vegades sense mascareta, com en les trobades socials. I és que, d'altra banda, epidemiòlegs i viròlegs aquests últims mesos han insistit que la principal forma de contagiar la malaltia és a través dels aerosols, les petites gotetes que produïm al parlar, cantar o tossir i que es queden en l'aire durant hores.
Però clar, fins ara no s'havia fet gaire èmfasi sobre si realment pot existir un moment del dia en què és més probable contagiar-se o ser més contagiós. I en això s'ha centrat un estudi dut a terme als Estats Units que recull que és exactament a les dues del migdia quan es produeixen més contagis de SARS-CoV-2.
Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un grup d'investigadors del centre mèdic de la Universitat de Vanderbilt a Nashville, a l'estat de Tennessee. Han analitzat els resultats de més de 30.000 persones a les quals se'ls va fer una PCR entre març i juny de 2020.
Tal com expliquen en un article publicat a Medrxiv, el seu objectiu era esbrinar el moment del dia en què es detectaven més falsos positius, un punt clau per a la gestió de la pandèmia, segons la seva opinió. Ja feia temps que tenien sobre la taula la idea de comprovar la seva hipòtesi, que és que el nombre de proves positives és diferent segons l'hora del dia en què es duen a terme, el que demostraria que hi ha una major càrrega viral segons el moment del dia i, per tant, més capacitat de contagiar als altres.
El moment del dia més perillós per a exposar-se al virus
Aquestes 30.000 proves s'haurien realitzat tant entre persones amb símptomes com en persones asimptomàtiques. La conclusió a la qual haurien arribat és que hi ha una clara diferència entre les diferents hores diürnes per a detectar proves positives i que quan s'arribava al pic de contagis és a les dues del migdia. D'altra banda, l'estudi confirmaria que és menys probable que es produeixin falsos negatius si les proves es duen a terme a les primeres hores de la tarda, quan es detecten fins al doble de positius.
I com dèiem, tot estaria relacionat amb una variació de la càrrega viral que tenim segons l'hora del dia en què ens hem contagiat. L'estudi insisteix que és al principi de la tarda quan la càrrega és major.
Per aquest mateix motiu, adverteixen que a les dues de la tarda és l'hora en què es produeix el pic més gran de contagis, ja que hi ha més risc de transmissió. Consideren que en aquest precís moment i durant les hores següents és quan s'han d'evitar escenaris de risc com ara grans aglomeracions, trobades socials en llocs tancats, etc.
Finalment, afegeixen que aquesta dada podria millorar la fiabilitat dels tests ràpids o d'antígens, que tenen menys eficàcia quan es tracta de detectar casos asimptomàtics. Saber en quin moment del dia hi ha major càrrega de virus hauria de permetre disminuir el marge d'error dels tests.