Reus vol saber l'impacte econòmic que genera el sector cultural a la ciutat. L'Ajuntament ha engegat un estudi dirigit a artistes, professionals autònoms i empreses del sector. Per mitjà d'enquestes distribuïdes als agents econòmics del sector cultural es vol «donar visibilitat a la importància d'aquestes activitats».
Les enquestes es poden respondre a través del web municipal durant el termini d'un mes, fins a principis de gener del 2022. A partir de llavors serà quan es començaran a analitzar els resultats per elaborar l'estudi en si. Més enllà de les dades que mostri quan estigui acabat, per al consistori reusenc ha de ser, també, una eina de cara al futur.
L'estudi ha de servir, segons ho planteja el govern local, per «orientar les polítiques culturals de la ciutat» en funció dels resultats. Des del punt de vista global, es considera un sector que ha guanyat pes i rellevància «al llarg de les darreres dues dècades a Europa». A més, des de Reus es veu com un sector de futur tenint en compte la tendència a seguir un creixement sostenible.
Es considera que aquesta preocupació per la manera com es desenvolupen les economies i les societats «ha fet créixer l'interès pels sectors basats en l'art i la creativitat». Segons informa el consistori, ja no es valora només la generació cultural i d'ofertes d'oci per si mateixes. Es fa èmfasi, per tant, en la generació de riquesa i de llocs de feina.
També en el seu impacte en l'àmbit social i el que implica pel que fa a la cohesió, el dinamisme i l'enriquiment personal. Aquest estudi d'impacte econòmic també ha de servir per avaluar quin efecte ha tingut la pandèmia de covid-19 en el sector cultural. L'àmbit cultural que s'estudiarà és el dels gèneres tradicionals, però també les activitats creatives d'àrees com l'arquitectura, la publicitat, els videojocs o el disseny.
La iniciativa neix d'un projecte conjunt de Transversal, la Xarxa d'Activitats Culturals. Aquest ens agrupa diferents ciutats mitjanes de Catalunya que col·laboren entre si, precisament, en matèria cultural. Entre els seus objectius hi ha el reequilibri territorial del sector cultural, impulsant per exemple la creació conjunta de noves propostes culturals.