Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

Els homes perden els anticossos contra la covid-19 abans que les dones

Així ho indica un estudi preliminar publicat a MedRxiv

Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus
Tanmateix, es tracta d'un estudi preliminar i, a més, també suggereix que les dones són més propenses a infectar-se | CatalunyaDiari

Els homes perden els anticossos contra la covid-19 abans que les dones, segons suggereix un estudi preliminar publicat a MedRxiv. La investigació demostraria que els homes tenen una resposta d'anticossos més alta que les dones en la fase aguda, però a mesura que avança el virus, els nivells d'anticossos cauen més de pressa.

Aquesta disminució s'explicaria per la rapidesa en aconseguir nivells alts d'anticossos al principi, encara que «no se sap el perquè», ha admès un científic de l'estudi, Olivier Schwartz, al diari The Guardian. A l'espera de la revisió científica, els resultats apuntarien que les dones són més propenses a infectar-se, però que els homes tenen el doble de possibilitats de morir pel virus.

L'estudi es basa en el rastreig durant gairebé sis mesos de 308 sanitaris de l'hospital de la Universitat d'Estrasburg que havien donat positiu en covid-19. Van mesurar els seus anticossos amb proves diferents durant més de 170 dies. En la primera prova, els homes majors de 50 anys van exhibir els nivells més alts d'anticossos. En la segona prova, els nivells d'anticossos havien disminuït més en els homes que en les dones, independentment de l'edat.

La troballa podria tenir implicacions en la recerca de la vacuna. Els fabricants «haurien d'analitzar» les dades i comparar les respostes masculines i femenines al llarg del temps perquè «si les respostes d'anticossos disminueixen més ràpidament en homes que en dones després de la vacunació, és possible que els homes necessitin una altra vacuna de reforç per mantenir la immunitat», ha declarat la codirectora del Centre Johns Hopkings, la Dra. Sabra Klein, al diari The Guardian.

L'Agència Europea del Medicament comença a estudiar la vacuna de Moderna

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha començat a estudiar els resultats dels assajos de laboratori de la vacuna de Moderna contra la covid-19. Això significa que l'EMA analitzarà les proves fetes en laboratori mentre continuen els assajos clínics de la vacuna. Normalment, aquesta agència inicia la revisió de totes les proves un cop s'han acabat els assajos en humans i es demana l'autorització, però per accelerar aquest procés ja es comencen a mirar els estudis als laboratoris. L'EMA va iniciar fa setmanes l'anàlisi dels resultats de laboratori de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca i la de Pfizer-BioNTech.

L'EMA ara ha decidit que també pot començar aquesta «revisió continua» de la vacuna de Moderna perquè «els resultats preliminars» dels assajos suggereixen que la seva vacuna «genera una producció d'anticossos i cèl·lules del sistema immunitari que ataquen el virus». Això no vol dir que pugui determinar encara si la vacuna és segura i efectiva.

Un cop l'EMA tingui suficients evidències de tots els assajos, Moderna podrà demanar formalment l'autorització per comercialitzar la vacuna. Llavors, l'EMA acabarà la revisió de tots els resultats i decidirà si permet el seu ús.