Les platges de Tarragona van rebre gairebé un milió de visitants entre els mesos de juny i octubre de 2018. La Llarga va ser la que més usuaris va tenir —346.397—, seguida per l'Arrabassada —154.695— i la Mora —125.903—. Així ho determina l'estudi encarregat pel Patronat de Turisme, que serveix per conèixer «exhaustivament» l'estat, les característiques, els usuaris i les demandes dels mateixos sobre les platges de Tarragona. Un 62% dels visitants assegura que hi tornarà. La relació qualitat-preu de les guinguetes, l'oferta de jocs infantils i d'activitats aquàtiques i la falta d'instal·lacions esportives i espais infantils són els aspectes més criticats.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Un milió de visitants genera un impacte econòmic de 2 MEUR a les platges tarragonines
Entre els mesos de juny i octubre, les platges de Tarragona van rebre 997.846 visitants. Només un 39% d'aquests va gastar diners a la sorra, però l'impacte econòmic va ser proper als dos milions d'euros. La despesa mitjana va ser d'1,80 euros, una xifra bastant menor en comparació a altres platges del litoral català, on els usuaris es van gastar gairebé un euro més.
La gran majoria dels visitants —un 53%— resideix a Tarragona. Només un 22% de les persones que arriba a les platges és turista, xifra notablement inferior a la mitjana del litoral català, on els turistes arriben al 43% del total. Sobre el perfil dels usuaris, val a dir que un 53% dels visitants arriben a la platja en família o també amb els amics i un 77% del milió de visitants és de l'Estat espanyol.
Crítiques a l'oferta lúdica, esportiva i d'hosteleria
La regidora de Turisme i presidenta del Patronat, Inmaculada Rodríguez (PP), reconeixia que «cal augmentar les activitats que es fan a les platges de Tarragona». Aquesta és una de les principals demandes dels usuaris que van ser enquestats a peu de platja entre els mesos de juny i octubre de l'any passat. Cal recordar que els concerts i els vermuts electrònics, que aplegaven centenars de persones durant l'estiu, han desaparegut del litoral.
Mentre els aspectes com la senyalització, la tranquil·litat, el pàrquing o les passarel·les són ben valorats, la relació qualitat-preu de les guinguetes, la falta de jocs infantils i espais pels petits, les gairebé inexistents instal·lacions esportives i les poques activitats en l'aigua són criticades. A banda, cal vigilar el manteniment i el nombre de dutxes i rentadors de peus, aprovats pels usuaris però amb pitjor nota.
L'estudi derivarà en actuacions, però sense data ni pressupost
El Patronat de Turisme ha presentat l'estudi aquest divendres al matí, però els tècnics encara no l'han analitzat amb deteniment. Per tant, ni s'han decidit les actuacions prioritàries ni s'ha marcat un calendari i un pressupost. «Aquest Pla Integral ha de ser transversal, un projecte de ciutat, perquè hi intervenen moltes àrees», ha dit Rodríguez.