URGENT

🚔 Fortes càrregues dels Mossos en una manifestació que ha acabat en aldarulls a Terrassa

Un estudi revela el millor símptoma per detectar el coronavirus

Perdre el sentit del gust o el de l'olfacte gairebé assegura el diagnòstic de la malaltia

Imatge d'una dona sotmetent-se a un test d'antígens al pavelló Onze de Setembre de Lleida
La pèrdua del gust i l'olfacte és símptoma clar de patir coronavirus, segons revela un recent estudi. | ACN

Un nou estudi internacional ha confirmat que la majoria dels pacients amb infeccions respiratòries que perden el sentit de l'olfacte ho fan a conseqüència de la Covid-19. Així mateix, la malaltia també provoca habitualment la pèrdua del gust i dels altres sentits de la boca. En aquest sentit, l'estudi, publicat a la revista científica 'Chemical Senses', mostra que la pèrdua mitjana del sentit de l'olfacte va ser de 79,7 en una escala de 0 a 100, la qual cosa indica una pèrdua sensorial de gran a completa.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així mateix, la investigació revela que, a més de la pèrdua del sentit de l'olfacte, el sentit del gust també es va reduir significativament, fins al 69% dels casos, igual que la resta de sensibilitat a la boca, en aquests casos fins al 37,3%. Així mateix, l'estudi demostra també que la pèrdua de l'olfacte és, molt probablement, el millor predictor de Covid-19 entre els pacients amb símptomes de malalties respiratòries.

Cal recordar que entre els símptomes que pot ocasionar la Covid-19, més enllà de la febre i la tos, destaquen la pèrdua tant del sentit de l'olfacte com el del gust. En aquest sentit, són moltes les persones contagiades que els primers símptomes que van notar van ser, precisament, aquests. Així mateix, cal afegir que en molts casos es tracta d'un símptoma que s'allarga en el temps, arribant a situacions que algunes persones, tot i haver-se curat del coronavirus, han continuat sense gust ni olfacte.

Una investigació amb més de 4.500 pacients

L'estudi ha comptat amb la participació de més de 4.500 pacients diagnosticats amb Covid-19, de 23 nacionalitats diferents, que han respost al qüestionari remès pels investigadors. Així mateix, l'estudi també compta amb dades reunides pels investigadors, sobre la correlació entre la Covid-19 i la pèrdua dels sentits químics en estudis més petits, mentre que aquest recull una gran quantitat de dades de països de tot el món.

Un dels líders de l'estudi, Alexandre Wieck Fjaeldstad ha explicat que «encara que la pèrdua de l'olfacte en si mateixa elimina la capacitat de percebre l'aroma dels aliments, la pèrdua simultània dels altres sentits dificulta el registre de què es menja. Per tant, emportar-se el menjar a la boca pot convertir-se en una experiència decididament desagradable».


Comentaris

envia el comentari