Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un metge de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, atenent una pacient amb la covid-19

Un estudi revela els símptomes més comuns del coronavirus ens els pacients greus

També ha descobert la síndrome que acaben patint 1 de cada 3 malalts

Un metge de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida, atenent una pacient amb la covid-19
Els símptomes més comuns en el moment d'ingressar són febre i tos| CatalunyaDiari

El calat i la rapidesa que ha tingut en poc temps el coronavirus en les nostres vides ha comportat un gran estudi dels efectes del virus en diversos àmbits, com per exemple com afecta a la salut i quins són els símptomes. En aquest cas, les últimes dades que ha publicat el Registre SEMI-Covid-19 mostra que el 33,8% dels pacients amb covid-19 que han estat hospitalitzats a l'Estat al llarg de tota la pandèmia han desenvolupat la síndrome de distès respiratori aguda, un 10,9% ha desenvolupat una pneumònia bacteriana associada a mal pronòstic i el 6,2% sèpsia.

Aquests resultats s'obtenen de l'anàlisi de 17.000 pacients inclosos en aquest registre. La taxa global de mortalitat es va situar en el 20,9%, la de l'ingrés a l'UCI en el 8,6% i la de reingrés hospitalari en el 3,8%. Els resultats també revelen que l'edat mitjana dels pacients ingressats és de 69,4 anys i una mica més de la majoria, el 57,2%, són homes.

Respecte als símptomes, els més comuns en el moment d'ingressar són febre (84%), tos (73%), dificultat respiratòria (57,5%), fatiga (43,2%), diarrea (24%), anorèxia (19,7%) i anòsmia (7,4%). De fet, en les exploracions físiques als pacients es va trobar febre (52%), sorolls anormals en el moment de l'auscultació (538%), taquipnea (31,5%), taquicàrdia (24,8%), saturació d'oxigen inferior al 90% (17,9%), confusió (12%) i hipertensió (6,3%).

D'altra banda, un recent estudi sobre el registre apunta que els pacients amb pitjor pronòstic són els que tenen a la vegada febre, tos i dispnea, que és la dificultat respiratòria o falta d’aire. La taxa de mortalitat en aquest grup és del 24,1%. En canvi, els pacients amb febre, tos, dispnea i també dificultat per a detectar el gust i/o pèrdua d'olfacte han estat els de millor pronòstic. En aquests, la taxa de mortalitat és del 4,3%.

El 90% dels pacients recuperen l’olfacte abans de 60 dies

Quant a aquest últim cas, una altra investigació ha revelat que el 90% dels pacients Covid-19 amb anòsmia diagnosticada, és a dir, amb pèrdua total del sentit de l'olfacte, recuperen la funció abans de 60 dies. Així ho revela un estudi preliminar del Servei de Neurologia d'HM Hospitals liderat per la doctora Marta Ochoa. La investigació, que s'ha fet amb 61 pacients tractats a aquests hospitals, també ha conclòs que malauradament, un 10% dels pacient atesos no recuperen el sentit sis mesos després de la infecció.

Segons l'estudi, el temps mitjà d'inici de l'anòsmia és d'entre 23 i 25 dies, encara que en el 23% dels pacients analitzats ha durat entre 30 i 60 dies. En el cas del 10% que no recupera el sentit, se'ls redueix o s'altera la capacitat de percebre les olors sis mesos després.

Finalment, els investigadors també remarquen que les dades d'aquest estudi preliminar volen demostrar que s'ha de considerar l'anosmia-hipogèusia com un marcador clínic de la infecció. Tal com defensen, el fet d'entendre'l així ajudarà a prevenir més contagis, especialment en els casos on no hi ha altra simptomatologia.