Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Un estudi de la UAB suggereix reduir les vacances i treballar en caps de setmana al final del confinament

Els experts proposen recuperar l'activitat gradualment per evitar danys irreparables en l'economia

Fàbrica de cotxes
Es proposa allargar la jornada laboral per recuperar les hores de treball perdudes | CatalunyaDiari

L'estat d'alerta sanitària pel coronavirus ha suposat l'aturada de totes les activitats considerades no imprescindibles per tal de frenar els possibles contagis entre la població. Segons el govern, l'economia es troba en estat d'«hibernació», però els economistes ja temen danys irreparables  a curt i mig termini si el confinament i la inactivitat s'allarguen massa temps més. 

Per tal de minimitzar aquests danys econòmics, alguns suggereixen la recuperació de l'activitat laboral de manera gradual. Es proposa que aquells que ja hagin superat el virus es reincorporin als seus llocs de treball seguint les mesures de seguretat necessàries, i altres exposen les seves idees per recuperar totes les hores de treball perdudes. 

Segons publica 'La Razón', tres experts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Christopher Busch, Alexander Ludwig i Raül Santaeulàlia-Llopis, han fet un estudi on proposen treballar els caps de setmana i suspendre les vacances els mesos d'estiu per recuperar el nivell d'activitat previ a aquesta crisi sanitària. 

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Propostes per reduir costos econòmics i socials

Els tres experts creuen que les mesures implantades pel Govern suposaran costos econòmics i socials molt alts, però manifesten que «encara poden reduir-se substancialment si actuem a temps». En el seu estudi titulat «Evidències d'una emergent escletxa d'esperança. El difícil camí per evitar una catàstrofe econòmica a Espanya i Itàlia», Busch, Ludwig i Santaeulàlia-Llopis proposen recuperar l'activitat de manera gradual. 

En primer lloc plantegen que tornin als seus llocs de treball aquells qui formin part dels grups amb baixa taxa d'infecció, de manera progressiva i realitzant proves representatives periòdicament. Per recuperar les hores no treballades durant el confinament, proposen «extensions de treball dissabtes i diumenges», i que la jornada laboral s'augmenti fins a les 16 hores diàries. Aquesta última mesura es relaciona també amb els desplaçaments fins al lloc de treball, on formulen que el transport públic es restableixi a plena capacitat per tal de garantir el distanciament social «de manera que menys treballadors viatgin i estiguin al seu lloc de treball al mateix temps».

Per compensar aquesta pèrdua de l'activitat econòmica, també presenten l'opció als sindicats, empresaris i governs de suspendre parcialment les vacances durant els mesos d'estiu.

Millora de la situació a Espanya i Itàlia

Segons les dades que ha publicat la Johns Hopkins University, «el flux de morts diàries ja ha començat a disminuir». Aquesta reducció en el nombre de morts indica que l'epidèmia es troba ja en un estat avançat, però les Unitats de cures intensives (UCI) tant d'Espanya com d'Itàlia segueixen estant col·lapsades. Això es deu al fet que hi ha cada vegada menys nombre d'infectats, no a una millora del tractament, i afegeixen que «el flux de noves infeccions diàries s'està aplanant  des de fa una setmana, i ja ha començat a baixar durant els últims dies».