Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Un estudi català conclou que les orques tenen comportaments humans

Investigadors de la Universitat de Girona han dut a terme aquest treball que ha comptat amb l’observació de fins a 24 exemplars en captivitat d’aquesta espècie aquàtica

Les orques mostren comportaments semblants als humans
Les orques mostren comportaments semblants als humans | Arxiu

 

Investigadors de la Universitat de Girona (UdG) han dut a terme un estudi que determina que les orques tenen trets de personalitat molt semblants als que tenim els humans, segons avança el ‘Diari de Girona’. Unes característiques que també són molt semblants a les que mostren altres espècies, com ara els ximpanzés. 

L’estudi ha estat elaborat per Yulán Úbeda, Miquel Llorente i Sara Ortín, investigadors de la UdG, i Judy St Leger, del ‘SeaWorld Parks and Entertainment’. Segons les primers conclusions, les orques viuen en grups grans i tenen relacions socials, raó per la qual l’evolució ha fet desenvolupar aquests trets psicològics humans en elles. El treball s’ha dut a terme amb l’estudi de 24 exemplars en captivitat d’aquesta espècie dels parcs aquàtics SeWorld Orlando, SeaWorld San Diego i el Loro Park de Tenerife.

L'estudi es basa en 24 exemplars en captivitat
L'estudi es basa en 24 exemplars en captivitat | Arxiu

 

Diversos trets humans trobats a les orques

Dels 24 exemplars d’orques estudiats, 18 havien nascut en captivitat i 6 capturats al mar, i els cuidadors van completar una enquesta sobre si els animals mostraven fins a 38 trets de personalitat, com ara la independència, l’alegria o la valentia, per exemple. Els resultats es van comparar amb els dels humans o els ximpanzés. 

Finalment, els investigadors van trobar moltes coincidències entre les tres espècies, com ara la vessant extravertida, les ganes de jugar o la sociabilitat. També es van trobar nivells molt semblants als que mostren els ximpanzés pel que fa al domini, la consciència o l’amabilitat. Ambdós animals són constants, pacífics, pacients, obstinats i protectors. També mostren comportaments associats al dol. 

Malgrat aquests resultats molt interessants i que apropen les orques a la manera de comportar-se dels humans, val a dir que les dades sorgeixen d’exemplars en captivitat i que, per tant, no se sap si serien vàlids per als animals que es troben en llibertat pels mars i oceans de tot el planeta.