Imatge de la carpa instal·lada davant de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida per acollir persones amb símptomes de la covid-19 o contactes directes mentre esperen els resultats de la prova PCR

Un estudi de la UPC confirma que el contagi al Segrià està controlat

Ho consideren una «molt bona notícia», però demanen que no hi hagi «cap relaxació» perquè hi ha «molts casos actius»

Investigadors del BIOCOMSC, el grup de recerca de biologia computacional de la UPC, han confirmat aquest dijous que la propagació al Segrià ja se situa per sota de l'1, i per tant sota control. 

Adverteixen que tot i que si bé «durant molts dies s'ha afirmat que Lleida estava sota control» en realitat «no era  estrictament segur» perquè «les fluctuacions típiques podien estar donant una imatge equivocada de la situació» i la mitjana «podia fluctuar» amb una probabilitat «bastant elevada». 

Consideren que són «molt bones notícies» però demanen «cap relaxació» perquè «encara hi ha molts casos actius que poden propagar la malaltia al Segrià». Aquest divendres van informar que a Barcelona el creixement de la Covid-19 havia baixat de 2 a 1,5.

El Govern desconfina Lleida i 6 pobles del Segrià per la baixada de contagis

El Govern ha anunciat que desconfinarà Lleida i sis municipis més del Segrià  a partir d'aquest dijous, 30 de juliol, després d'observar una baixada considerable en els contagis per coronavirus. Els altres municipis afectats per la mesura són Alcarràs, Seròs, Soses, la Granja d'Escarp, Aitona i Torres de Segre.

Segons ha informat 'NacióDigital', aquestes localitats quedaran a partir de demà al  mateix nivell  que la resta de la comarca i que l'àrea metropolitana de Barcelona, és a dir, amb recomanacions de mantenir una mobilitat reduïda i amb les reunions socials també limitades.

La decisió s'ha pres després que, en els últims dies, les dades hagin mostrat un descens en el nombre de contagis, de manera que la taxa de reproducció R0 ha quedat a 1, és a dir, que la malaltia no s'està expandint exponencialment.

Tot i això, les autoritats sanitàries alerten que la situació segueix sent «complicada» i que encara hi ha transmissió comunitària a la regió i que la pressió als hospitals és encara «molt alta» amb 189 persones ingressades.

De fet, segons la consellera Alba Vergés, Lleida i el Baix Segre segueixen en un nivell4 d'alerta segons la nova escala de cinc nivells presentada per la Generalitat en el seu nou Pla de Control Epidemiològic de la Covid-19.

Restriccions a Lleida a partir del dijous

El Procicat ha aprovat unes noves mesures i restriccions que encara s'hauran de mantenir en aquestes zones i que equiparan Lleida i el Baix Segrià a altres zones de Catalunya amb restriccions, com l'àrea metropolitana de Barcelona

A partir d'aquest dijous, 30 de juliol, a les 16:00 hores, els habitants d'aquesta zona podran sortir dels seus municipis, una activitat que durant els últims setze dies només podien fer per treballar o tenir cura de persones dependents, a més d'altres restriccions:

  • Limitacions d'aforament inferiors al 50% en locals comercials, teatres, cinemes i terrasses amb distància mínima de seguretat.
  • Les celebracions religioses es podran celebrar amb un terç  de l'aforament màxim permès a les instal·lacions.
  • Les terrasses dels locals de restauració hauran de tancar les portes a les 00 hores.
  • Les reunions socials no podran superar les deu persones, sigui en espais interiors o en terrasses o a l'aire lliure.