L'Ajuntament de Valls ha encarregat al Centre de Recerca Urbana del Camp de la Universitat Rovira i Virgili els estudis urbanístics per definir la futura imatge de la Porta de Sant Francesc, una de les principals entrades a la ciutat. D'aquesta manera, un equip d'arquitectes i urbanistes analitzarà aquest àmbit i projectarà solucions per renovar i revitalitzar tot l'entorn de la plaça i consolidar el seu paper estratègic i de referència per a la ciutat.
Aquesta zona presenta una alta complexitat urbana, ja que a més de connectar amb el nucli històric, acumula equipaments bàsics com el Pius Hospital de Valls, elements de gran valor patrimonial com l'església de Sant Francesc o la traça de l'antiga muralla medieval i és, a la vegada, un gran balcó a tot l'entorn verd i natural del torrent del Catllar. A més, tot l'àmbit presenta una elevada densitat de circulació de vehicles tant pel fet que és una de les portes principals d'accés a Valls com per la suma del trànsit intern de la ciutat i la ubicació dels aparcaments a la zona.
L'equip de treball
L'equip comptarà amb Jordi Sardà i Josep M. Solé com a investigadors principals i coordinadors del treball. Ambdós són professors de projectes i urbanisme de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura i amb experiència en el desenvolupament de projectes urbans. També s'incorporaran a l'equip de treball experts d'altres àmbits de la universitat així com altres arquitectes i investigadors com els de l'estudi d'arquitectura Eixam, de Valls, format per Maria Cartanyà, Pere Balcells i Maria Redondo.
Aquest equip s'encarregarà de l'anàlisi de tot l'entorn, en una mirada integral sobre l'àmbit a partir, entre d'altres, de la seva història, les seves característiques morfològiques i socioeconòmiques i els principals usos actuals, amb l'objectiu de definir una solució de transformació urbana i arquitectònica per a la Porta de Sant Francesc. Així, el treball que hauria de completar-se en els propers 6 mesos, inclourà línies estratègiques i accions concretes per establir una imatge urbana renovada, fomentar l'accessibilitat al Centre Històric i revitalitzar l'àmbit de Sant Francesc com espai de referència de la ciutat.
La zona de Sant Francesc té un gran potencial articulador i de cohesió urbana per a la ciutat, però en l'actualitat, per la seva situació i topografia complexa presenta espais infrautilitzats i obsolets. Per això, el treball per revitalitzar la Porta de Sant Francesc inclourà aspectes tan diversos com el foment de la mobilitat activa, l'accessibilitat al Centre Històric, la sostenibilitat mediambiental i la protecció del paisatge, en especial del torrent del Catllar.
L'estudi també se centrarà en els elements de valor històric i patrimonial. En concret, en aquesta mateixa zona hi ha l'antic Convent de Sant Francesc i l'església del mateix nom, on l'Ajuntament iniciarà de manera imminent aquest mes de febrer les obres de reparació de la coberta i les voltes del temple amb una inversió de 360.000 euros. Aquest serà el primer pas per convertir l'antiga església en un futur equipament públic. A més, al mateix àmbit també hi ha la muralla medieval, amagada a l'interior de l'illa d'edificis que l'Ajuntament ha anat adquirint en els últims anys. En aquest cas, l'objectiu d'aquesta actuació inclou l'enderroc dels immobles per deixar al descobert i recuperar l'antiga muralla del segle XIV, en un projecte que permetria obrir, a la vegada, un nou accés al Centre Històric.