El cànnabis millora la qualitat de vida dels presos segons evidencia un estudi de la URV. L'han dut a terme la Universitat Rovira i Virgili, el Centre d'Atenció i Seguiment de Drogodependències del Centre Penitenciari de Brians i ICEERS. La conclusió principal és que «el cànnabis millora a la qualitat de vida dels presos i en permet reduir la medicació».
La investigació s'ha fet amb la col·laboració d'interns de diferents presons de l'Estat i també ha comptat amb la implicació de persones amb experiència en l'ús de drogues. També ha comptat amb la participació de persones que coneixen les dinàmiques i la vida dins de la presó. Els reclusos han exposat que consumeixen cànnabis per reduir l'ús d'altres medicaments i drogues.
Altres motius per al seu consum són la disminució de l'estrès o la tristesa i poder dormir millor. Segons explica l'estudi, «el consum de cànnabis per part dels presos busca pal·liar o esmorteir alguns dels efectes perjudicials sobre la salut que té la vida a la presó». La investigació ha tingut en compte diverses variables per predir la percepció de la seva salut que tenen els presos.
Després de les anàlisis estadístiques es va trobar que l'única variable que funcionava com a predictora era el nombre de visites rebudes. Això demostraria, segons les conclusions de l'estudi, «la importància del suport social i dels vincles afectius per al manteniment d'una bona salut i qualitat de vida». El coordinador d'aquest estudi, el doctor José Carlos Bouso, posa en relleu la «necessitat urgent» de fer canvis a les polítiques penitenciàries.
En concret pel que fa a la prohibició del paper de fumar a les presons catalanes, que provocaria que els reclusos fessin servir mètodes de consum més perillosos. Segons Bouso, «el cànnabis és útil per gestionar les condicions estressants que implica la vida a la presó». En aquest sentit destaca que seria pertinent «que un programa de cànnabis medicinal s'estengui a les presons».