«Cultura general». Rere un dels conceptes més abstractes i líquids que un pot trobar-se entre conversa i conversa, un equip d'investigadors de psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) hi veu un camp d'estudi amb un potencial enorme a explorar. I, per aprofundir en la recerca, s'han tret un as de la màniga en forma de joc i han articulat una espècie de 'Trivial', el joc de la 'cultura general' per antonomàsia, per tal de posar a prova els fonaments d'aquesta culturilla comuna i transversal. L'objectiu de fons, però, és molt més ambiciós que entretenir-se davant la pantalla.
Roger Boada és un dels investigadors de la URV que forma part del projecte 'La Gran Pregunta', i explica a TarragonaDigital que el joc «no només vol posar nota als teus encerts i errors, sinó justificar-los en base a uns patrons socials d'edat, estudis o base econòmica per tal de crear una base de dades científica molt més profunda» que un senzill joc de sobretaula. La iniciativa compta també amb el segell de dues universitats madrilenyes, la Complutense i la Nebrija, a les quals es va afegir poc després la universitat pública de Tarragona.
L'estudi posa sobre la taula una base àmplia de preguntes sobre prop de 40 temàtiques diferents
Les preguntes que apareixen, variades, toquen tecles de prop de quaranta temàtiques diferents: des de la mitologia grega fins als esports passant per la ciència, la geografia o la llengua. Els investigadors han dissenyat una base de dades aleatòria d'un miler de qüestions a respondre sense ajuda externa en un temps màxim de quinze segons. La durada final del joc és de poc més de cinc minuts i els investigadors calculen que amb una mostra de vora els 50.000 participants, tindrien material suficient per extreure conclusions sòlides. En poc més de quatre dies, la plataforma ja frega els 10.000jugadors.
«En funció dels resultats que obtinguem, serà possible establir una sèrie de relacions i de comportaments, i també ens servirà per avaluar els diferents sistemes educatius que conviuen o han conviscut arreu de l'Estat», avança Boada. «Quins temes són més o menys coneguts, quines preguntes són les que més discriminen per edat o per nivell econòmic i apuntalen la bretxa d'aquesta cultura general», exposa, prudent. Només els resultats podran donar una resposta científica a aquests grans interrogants, fins ara mai posats sobre la taula.
Bretxes i esquerdes: la recerca vol traçar les línies invisibles de la 'cultura general'
Amb aquesta recerca, el propòsit dels investigadors és elaborar el primer mapa de cultura general que sigui científicament sòlid arreu de l'Estat espanyol. «I que ens permeti comparar també per territoris, o que ens permeti determinar quins són els nexes de coneixement que més ens uneixen i quins són els que menys ens lliguen», exposa Boada. «Sabem que existeix una espècie de boira de coneixement general que tots més o menys compartim arreu d'Espanya, però no sabem ni com es distribueix aquest coneixement general, ni en què es basa», aprofundeix. Un 'Trivial' pot ajudar a traçar les línies i a unir els punts per vestir el relat amb base científica.
Boada no descarta cap variable prèvia, i assenyala que «com més àmplia sigui la part de la població que participi en l'estudi, més fiables i sòlides seran les conclusions» que se'n derivin. Ha obert la porta també a què aquest mapa comú generi una base de dades fins ara inèdita que sigui útil «com a eina de mesura cultural» per aplicar-se a l'estudi d'altres àrees de coneixement com la memòria o el llenguatge. La cultura general, sospiten, amaga moltes més connexions de les que aparenta a simple cop d'ull des de la superfície.
El projecte va a càrrec de la URV i de les universitats Complutense i Nebrija de Madrid
Per part de la Rovira i Virgili, l'equip d'investigadors que forma part del projecte de recerca són Boada, Pilar Ferré i Marc Guasch. En una línia molt similar, el mateix equip ja va elaborar l'any passat una exitosa APP per posar a prova el grau de coneixement de vocabulari català: un altre estudi disfressat de joc que volia detectar les facilitats o dificultats en l'aprenentatge del català o explorar la possibilitat de crear noves eines per ensenyar el català a persones nouvingudes. A hores d'ara, ja supera de llarg els 300.000 participants a la xarxa.
Els impulsors de la recerca esperen tenir disponible una mostra significativa de jugadors de cara a finals d'aquest juliol per tal de començar a analitzar la base de dades creada, i tampoc renuncien a fer pedagogia mentre avancen el camí. «Al final de la partida es poden consultar les preguntes encertades i les fallades», recorda el Roger, per tal que al segon intent encara s'encerti alguna de nova. El potencial de coneixement i recerca de la URV es torna a posar a disposició de la societat amb l'ambició de fer-se preguntes petites per resoldre'n d'altres més grans. I tot ens porta de cap al 'Trivial', com una llarga sobretaula: un dels més infal·libles pous de saviesa d'allò que en diuen «cultura general».