Combinar dieta mediterrània hipocalòrica i exercici diari ajuda a preservar la salut renal, segons ha comprovat l'equip de recerca del CIBEROBN de la Universitat Rovira i Virgili (URV), liderat per Jordi Salas, en un estudi publicat en el 'American Journal of Nephrology'.
L'objectiu del treball, finançat per l'Institut Carles III a través del Fons de Recerca per a la Salut, que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, ha estat respondre a la pregunta de si la pèrdua de pes aconseguida amb una dieta saludable hipocalòrica, tipus dieta mediterrània (DietMed), i exercici físic pot ser un enfocament eficaç en la prevenció o reversió de la deterioració de la funció renal.
Per a això van fer un treball col·laboratiu amb altres 23 grups de recerca dins del marc de l'estudi 'PREDIMED-Plus'. En aquest assaig, amb la participació de 6.719 adults amb sobrepès o obesitat d'entre 55 i 75 anys i amb síndrome metabòlica distribuïts per tota Espanya.
Així, els autors van demostrar que seguir una intervenció intensiva de pèrdua de pes basada en una 'DietMed tradicional' hipocalòrica, promoció d'activitat física i suport conductual (grup d'intervenció) va donar com a resultat una menor pèrdua de la funció renal en comparació amb cures habituals (grup control) després de 12 mesos d'intervenció.
Les conclusions apunten al fet que seguir un estil de vida saludable basat en dieta mediterrània hipocalòrica i exercici diari ajuda a preservar la funció renal en població d'edat avançada amb obesitat i alt risc cardiovascular.
Així mateix, aquest estudi va poder evidenciar que els pacients que van seguir la 'DietMed' hipocalòrica i practicaven exercici diari durant 12 mesos, presentaven un 40% menys risc de desenvolupar malaltia renal crònica en comparació amb el grup control.
Amb aquest treball, els investigadors també sostenen que la intervenció sobre l'estil de vida 'PREDIMED-Plus' intervé en la reversió de les malaltia renal crònica, i que tant la pèrdua de pes com l'alta adherència a la 'MedDiet' hipocalòrica han de considerar-se un pilar essencial en les estratègies de salut pública per a l'abordatge de les malaltia renals crònica.
Sobre la base de les troballes trobades en aquest estudi amb el major grau d'evidència, els autors recolzen la idea que un programa d'intervenció intensiva sobre l'estil de vida multifacètic pot representar una estratègia «eficaç» a llarg termini per a preservar la funció renal i prevenir o retardar la progressió de malaltia renal crònica en adults amb obesitat i amb síndrome metabòlica.
Així mateix, plantegen la hipòtesi que els efectes renoprotectors de la intervenció en l'estil de vida 'PREDIMED-Plus', si es mantenen al llarg del temps, poden eventualment conduir a una disminució de la incidència de fallada renal, malalties cardiovasculars i mortalitat en el futur.
El treball publicat, recentment a la revista American Journal of Nephrology, l’han liderat l’investigador Andrés Díaz López i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA) i Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn). L’estudi l’ha finançat l’Institut Carlos III a través del fons d’investigació per a la salut, que és cofinançat pel fons europeu de desenvolupament regional (FEDER).