Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Si t'has vacunat, t'interessa aquest estudi: Els 3 beneficis descoberts a Catalunya

La investigació ha estat una col·laboració entre l'Institut Català de la Salut i el Centre d'Estadística en Medicina de la Universitat d'Oxford | S'ha descobert que la mortalitat, les hospitalitzacions i els contagis s'han reduït un 90% gràcies al vaccí

Aquest dimecres, 18 d'agost, s'ha publicat la versió definitiva de l'estudi col·laboratiu entre l'Institut Català de la Salut (ICS) i el Centre d'Estadística en Medicina (NDORMS) de la Universitat d'Oxford. El document publicat a la revista científica 'British Medical Journal (BMJ)' ha confirmat que les vacunes contra la Covid-19 redueixen els contagis, les hospitalitzacions i la mortalitat.

Segons l'estudi les vacunes contra el coronavirus reduïa entre un 80 i un 91% les infeccions que el virus produeix. També ha confirmat que gràcies al vaccí baixaven entre un 95 i 97% les hospitalitzacions. Fins i tot ha demostrat que hi ha «majors reduccions» de la mortalitat del virus.

La investigació de Salut i el NDORMS de la Universitat d'Oxford hi van participar una cohort de 26.000 professionals de les residències de la tercera edat i més de 60.000 sanitaris. A més, també van participar-hi 30.000 persones grans altament vulnerables de diverses residències que no estaven gaire representats en estudis anteriors. En total es va fer un seguiment a aquesta cohort de fins a 6 mesos.

Un estudi amb experts internacionals

El document l'han elaborat nombrosos experts, alguns dels quals són Carmen Cabezas, Daniel Prieto-Alhambra, Ermengol Coma, entre d'altres.

Cabezas, secretària de Salut Pública i una de les autores de l'estudi, ha explicat: «Aquest estudi confirma el gran valor dels programes de vacunació en curs per reduir la transmissió de COVID-19 i la càrrega i la mortalitat sanitàries relacionades».
«També es posa de manifest la necessitat de fer estudis d'avaluació utilitzant les grans bases de dades disponibles que inclouen a la major part de la població, sobretot a aquella que no està representada als assaigs clínics i que pot ser la més vulnerable», ha afegit la secretària de Salut Pública.

Prieto, professor de farmacoepidemiologia a Oxford i autor sènior de l'article, ha declarat: «Aquí hem utilitzat dades relacionades d'atenció primària, hospitalària, de vacunacions i de laboratori de Catalunya per ampliar els nostres coneixements sobre la seva efectivitat en subpoblacions especials. Els resultats demostren una efectivitat molt bona en totes les poblacions estudiades, en línia amb els assajos clínics previs».

D'altra banda, Prieto, compartia a través de les xarxes socials breus explicacions de com havien fet la investigació o l'objectiu d'aquesta.

Les dades actuals

La cinquena onada i les seves conseqüències que ha portat un augment dels ingressos als hospitals i a les UCI. Tot i això, l'augment de vacunació a nombroses franges d'edat, entre altres mesures, ha fet que la mortalitat es reduís. De fet, tant els gràfics com l'estudi publicat al BMJ s'ha acabat confirmat aquesta evidència.

Segons les últimes dades de Departament de Salut hi ha 17 pacients menys ingressats a les Unitats de Cures Intensives (UCI) a causa de la covid-19 en les darreres hores, 504 en total. A més, els hospitalitzats a planta baixen a 1.593 (-63).

En paral·lel, s'han notificat 2.034 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 876.488. L'Rt es manté en 0,79 mentre el risc de rebrot disminueix 7 punts, fins als 275.

El risc de rebrot era de 400 entre l'1 i el 7 d'agost i es queda a 275 en l'últim interval. Pel que fa a l'Rt, es manté en 0,79, un valor superior al de la setmana anterior (0,75).