Els Estats Units aposten per la suspensió de les patents de les vacunes contra la Covid-19

Decisió sorprenent als Estats Units (EUA). Aquesta passada matinada, l'administració de Joe Biden ha pres una decisió que ha sorprès tothom i que pot marcar un canvi a escala internacional respecte a les vacunes contra la Covid-19. I és que el govern del país nord-americà apostarà per donar suport a la suspensió de les patents de les vacunes contra el coronavirus. Fins ara, els EUA eren reticents a aquest alliberament de les patents, igual que ho és la Unió Europea. Ara, però, l'escenari ha canviat i Biden i el seu equip han decidit promoure aquesta reivindicació. Evidentment, es tracta d'una decisió que no ha agradat gens a les farmacèutiques, que ràpidament van caure a la borsa.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així doncs, Joe Biden canvia de postura davant la propietat intel·lectual de les vacunes contra la Covid-19. Pel president estatunidenc s'haurien de suspendre les patents per, així, poder incrementar la producció amb l'objectiu de vaccinar la població mundial, tal com han informat diversos mitjans nord-americans. D'aquesta manera, l'administració dels EUA se suma a la proposta que països en vies de desenvolupament havien fet a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) i que, fins ara, comptava amb el rebuig dels mateixos Estats Units i també de la unió Europea.

Tal com ha justificat Katherine Tai, representant de comerç dels EUA, «aquesta és una crisi sanitària global i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la Covid-19 demana mesures extraordinàries». A més, també ha afegit que l'administració Biden «creu fermament» en les proteccions de la propietat intel·lectual, però amb l'objectiu posar fi a la pandèmia, «dona suport als que reclamen que s'elimini la de les vacunes contra la Covid-19». El canvi de postura dels EUA arriba en un moment en què la pandèmia està afectant països amb menys recursos, com l'Índia i els països d'Amèrica del Sud.

Caiguda a les borses de les empreses farmacètiques

La decisió de Joe Biden ha tingut les primeres conseqüències al mercat borsari. I és que, just després de conèixer-se la notícia, les empreses farmacèutiques que han desenvolupat fàrmarcs contra la Covid-19 han caigut considerablement a la borsa. Estem parlant de les empreses Pfizer, Novavax o Moderna. Tot i que durant la jornada aquestes empreses han aconseguit amortir el cop, Moderna va tancar el dia amb una caiguda del 6,19%, Novavax ho va amb amb un -4,94% i BioNTech amb un -3,45%.


Comentaris

envia el comentari