Els serveis jurídics de l'Eurocambra avalen que es reactivi el procés de suplicatori contra els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de manera semipresencial. Després que el procés quedés paralitzat per les dificultats per realitzar les vistes, que s'han de fer a porta tancada per garantir la confidencialitat del procediment, ara els serveis jurídics de l'Eurocambra apunten que també es pot complir aquesta confidencialitat de forma telemàtica, segons apunten a l'ACN fonts del Comitè d'Afers Legals, que està presidit per Ciutadans.
Amb l'aval dels serveis jurídics, el procés contra els tres eurodiputats sobre els quals pesa una euroordre es podria reactivar quan ho decidís el Comitè d'Afers Legals. Davant la paralització del procés contra els tres eurodiputats per decidir si se'ls aixeca o no la immunitat parlamentària, l'eurodiputat de Ciutadans i president del Comitè d'Afers Legals, Adrián Vázquez, va preguntar als serveis legals de l'Eurocambra si amb l'actual sistema «híbrid» de treball a la cambra, que permet combinar l'assistència presencial i a distància, es pot garantir la confidencialitat exigida per celebrar les audiències dels suplicatoris.
El procés, aturat per la pandèmia des de fa mig any
Si la pandèmia no s'hagués produït, el procés de debat i votació del suplicatori per a l'expresident i els exconsellers del Govern de Catalunya ja hauria culminat, després que s'endegués durant les primeres setmanes de l'any 2020. Però va arribar el coronavirus, que va aturar pràcticament del tot l'activitat al Parlament Europeu. Ara, amb el vistiplau a reprendre el debat del suplicatori de manera semipresencial, el procés es podria reactivar cap a mitjan mes de novembre, segons informa el diari 'El Mundo'.
Cal tenir en compte que aquesta mena de processos són llargs i que la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí podria recórrer-ne la posada en marxa, ja que cal garantir l'absoluta confidencialitat. Això l'endarreriria encara més. Cal fer reunions, intervencions dels dipuats afectats, un informe de conclusions de la comissió i una votació en la mateixa comissió. Llavors, quedaria l'últim pas: que el ple de l'Eurocambra donés suport, o no, al suplicatori. Tot plegat dura uns sis mesos, però en tractar-se d'un cas especial, la durada podria ser encara més gran. La resolució, doncs, podria arribar entre finals de primavera i principis d'estiu de 2021.