L'atleta de Miami Platja Eva Jaén, campiona mundial de culturisme natural

La tortosina Silvia Mestre també ha guanyat en la categoria ‘Body Move’

Imatge d'Eva Jaén campiona mundial de culturisme de menys de 52 kg
Imatge d'Eva Jaén campiona mundial de culturisme de menys de 52 kg | Instagram @eva.jaenalfonso

L’atleta especialitzada en culturisme natural Eva Jaén, de Miami Platja, s’ha coronat guanyadora de la seva categoria del Campionat Mundial de Culturisme Natural. L’esdeveniment es va celebrar aquest passat cap de setmana a Madrid. Eva Jaén ha esdevingut  guanyadora en la categoria femenina Màster de menys de 52 quilos. La de Mont-roig del Camp ja va ser subcampiona en la mateixa categoria durant el mundial celebrat el 2016. A més, els anys 2017 i 2018 ja va ser campiona de culturisme també a nivell mundial i europeu. Eva Jaén també és campiona catalana i espanyola.

A banda de la categoria principal, existeix la categoria ‘Body Move’, on preval més la coreografia que no pas tant el físic. En aquesta categoria, la guanyadora ha sigut Silvia Mestre, una tortosina que viu a Lleida. Mestre, que ve del món de la dansa rítmica, va oferir una coreografia al jurat que li va fer guanyar l’or en la categoria ‘Body Move’. De fet, Silvia Mestre ja va esdevenir campiona europea en aquesta categoria l’any passat.

El culturisme valora la proporció, la massa muscular i la definició

En els campionats de culturisme els esportistes passen per una semifinal on fan quatre poses de simetria —de cares, perfil esquerre, d'esquenes i perfil dret— i set poses de musculació —doble bíceps de cares, expansió dorsal de cares, perfil caixa toràcica, doble bíceps d'esquenes, expansió dorsal d'esquenes, perfil tríceps i de cares amb abdominals i cames—. En el cas de les dones, no realitzen les poses d'expansió de cares i d'esquenes. En la fase final del campionat, els finalistes han de realitzar una coreografia amb música durant un minut, un exhibeixen les seves millors poses.

D'aquesta manera, el jurat valora en funció de tres criteris. En primer lloc, la proporció, que es tracti d'un  físic equilibrat entre el tren inferior i superior i la visió de cares i d'esquenes. En segon lloc, es valora la massa muscular, on es busca que sigui dura, densa i desenvolupada. Finalment, valoren la definició, on es busca el nivell més baix de greix possible, així com d'aigua subcutània.