Imatge d'un dispositiu dels Mossos d'Esquadra durant el toc de queda.

Les excepcions en què es pot trencar el toc de queda

Desplaçaments per anar a treballar, per als serveis essencials o per la necessitat de rebre assistència sanitària d'urgència són algunes de les circumstàncies excepcionals per moure's en l'horari restringit

Després que el Tribunal Superior de Justícia de València avalés el toc de queda que va aprovar el mateix govern valencià, la Generalitat de Catalunya es va posar a la feina per a decretar un confinament nocturn que, de fet, diversos ajuntaments demanaven. Al temps que s'aprovaven les noves restriccions, el dimarts 13 de juliol, es preparava el terreny pel nou toc de queda a Catalunya, que es va decretar la tarda de dimecres.

El confinament nocturn: d'una a sis, en municipis de més de 5.000 habitants i amb incidència elevada

La novetat d'aquest nou confinament nocturn, que es preveu que s'apliqui des d'aquest cap de setmana i durant set dies prorrogables, és que delimita els confinaments per territoris.

Municipis, en concret, de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada igual o superior als 400 casos diagnosticats per cada 100.000 habitants. Són, en total, 158 municipis, que es tancaran d'una a sis de la matinada. El Govern ja ha iniciat els tràmits per obtenir l'autorització del TSJC i, així, establir la mesura a partir d'aquest divendres a la matinada.

Amb tot, el document elaborat pels serveis jurídics de la Generalitat, a qui s'ha encarregat la redacció del pla pel toc de queda per tal de facilitar l'autorització judicial, contempla quatre situacions en les quals les persones podran saltar-se el confinament nocturn. 

El Govern va distribuir ahir informació sobre les condicions del toc de queda, on s'inclouen les quatre excepcions concretes en què les autoritats seran permissives si algú s’ha de saltar la norma. 

Quines són les quatre excepcions que permeten la mobilitat?

En primer lloc, es contempla la possibilitat de desplaçar-se davant la necessitat de rebre assistència sanitària d'urgència o d'anar a la farmàcia en les mateixes circumstàncies. Pel que fa a motius laborals, s'hi sumen dos excepcions més: d'una banda, els desplaçaments per anar o tornar del lloc de treball, i de l'altra, la mobilitat de professionals o voluntaris, també degudament acreditats, per realitzar serveis essencials, sanitaris o socials.

Per últim, el document institucional que aprova el toc de queda a falta del vistiplau de la justícia permet també els desplaçaments entre progenitors separats. Es podrà recollir o portar menors d'edat per a la seva cura en cas que els progenitors estiguin separats, divorciats o amb residència a llocs diferents. La situació serà la mateixa per a mascotes i animals de companyia. En ambdós casos, però, el desplaçament s'haurà de fer de manera individual i en la franja horària compresa entre les quatre i les sis de la matinada.