Continua la polèmica sobre el cas d'espionatge a l'independentisme català. L'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán ha assegurat aquest dimecres que no pot «confirmar ni no confirmar» l'ús de la tecnologia Pegasus per part del CNI per espiar l'independentisme català.
En declaracions a TVE ha afirmat que ell no pot ni tan sols «parlar de la qüestió». «Hi ha una llei clara que diu que el CNI no pot parlar ni dels seus mitjans, ni dels seus procediments ni de les relacions amb tercers» i per tant «si parlés d'això conculcaria la llei».
Sanz Roldán va ser director del CNI entre 2009 i 2019, i per tant part de les escoltes que ha posat al descobert Citizen Lab s'haurien produït durant el seu mandat.
Aragonès ho veu clar: «No cal ser Shelock Holmes per veure-ho»
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, veu «evidències clares» que darrere del 'Catalangate' hi ha el CNI. El cap del Govern ha argumentat aquest dimecres a Rac1 que fa «molt temps» que l'independentisme «sospita» que és «objectiu dels serveis d'intel·ligència».
Aragonès ha insistit en reunir-se «cara a cara» amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i ha afegit que és partidari que les relacions d'ERC amb el PSOE «no continuïn igual» si la Moncloa no investiga l'espionatge amb «transparència i supervisió».
«Sense assumpció de responsabilitats serà molt difícil que continuï l'estabilitat parlamentària», ha advertit. Aragonès es reunirà dijous a Madrid amb els electes espiats d'ERC, Junts, CUP i Bildu al Congrés i al Senat.
«No cal ser Sherlock Holmes». El president del Govern ha apuntat al CNI directament: «Hem sopsitat des de fa molt temps que érem objectiu dels serveis d'intel·ligència de l'Estat. Per a ells som un perill democràtic», ha constatat. Així doncs, Aragonès s'ha preguntat amb retòrica quin altre estat podria estar "interessat" en infectar el telèfon de persones independentistes catalanes.
En aquest sentit, el president del Govern ha subratllat que vol arribar «fins al final», encara que sigui a través dels tribunals europeus, i ha assenyalat que la direcció del CNI «no és impune».