Imatge del cambrer d'un bar que prepara l'establiment per l'assaig clínic a Sitges.

Èxit en els resultats de la prova pilot de l'oci nocturn a Sitges: ni un sol contagi

Per al sector de l'oci nocturn, el resultat de l'assaig clínic dóna raó al clam que la seva activitat és segura en termes epidemiològics

Els resultats de l'assaig clínic per a la reobertura de l'oci nocturn al carrer del Pecat de Sitges han conclòs que no hi va haver transmissió de la Covid-19 entre les gairebé 400 persones que hi van participar. Com els del dia de la prova, tots els tests d'antígens realitzats en els catorze dies posteriors, que es van fer el 88,2% dels participants, també van donar negatiu.

La preparació i les condicions de l'experiment

L’edat mitjana dels participants a l’assaig va ser de 37 anys, la meitat dels quals tenia entre 23 i 50 anys. El 44% van ser dones. De l’estudi també es conclou que els voluntaris van romandre en la zona d’oci una mitjana de 177 minuts (mínim 59 i màxim 210).


La zona d’oci nocturn en què es va realitzar la prova va ser un tram de carrer d'accés restringit i controlat, on hi havia cinc locals d’oci nocturn oberts, amb zones interiors i terrasses. Es va delimitar la zona pròxima a l’esdeveniment per separar-la de les àrees d’ús públic i es va tancar el carrer des de les onze de la nit fins a la finalització de l’esdeveniment, a les tres de la matinada. 


El màxim d’assistència va ser donat per l’aforament del 75% dels locals participants. Per entrar-hi era obligatori l’ús de la mascareta, que l’organització va distribuir mascaretes per garantir que fossin d'un sol ús. Es permetia el consum de begudes tant a l’interior dels locals com a les terrasses. També es va disposar de gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans.

Una prova rigorosa i complementària amb les anteriors

El representant del Departament de Salut, Joan Colom, qualifica de bona notícia que cap persona es contagiés i considera que els resultats són «molt positius» i reforcen la decisió del Govern de reobrir el sector de l'oci nocturn a partir de dilluns. En aquest sentit, Colom destaca que la prova pilot és complementària amb les de la Sala Apolo i el Palau Sant Jordi.

A més, el també subdirector General de Drogodependències reitera la importància de la prova, ja que en fer-se en cinc bars d'un carrer tancat, permetia reproduir unes condicions particulars. En aquest sentit, l'assaig s'ha fet amb total rigor científic i una organització «impecable». Colom també valorat els resultats, ja que aporten molta informació en vista a la reobertura del sector dilluns vinent.

L'oci nocturn reivindica la seguretat de la seva activitat

Segons el sector de l'oci nocturn, els dóna la raó quan afirmaven que eren «segurs» i confien que serveixi per flexibilitzar les condicions de reobertura pel que fa als horaris i els aforaments. «La prova ens ha de servir per seguir fent passes endavant», apunten.Per la seva banda, Damià Orts, representant de l'oci nocturn a Sitges, ha qualificat els resultats de «contundents» i ha destacat que donen raó al sector quan deia que era «segur». Orts ha celebrat poder obrir a partir de dilluns perquè suposa fer un pas més vers la normalitat, encara que ha insistit que al sector li agradaria fer-ho en unes condicions diferents.

En aquest sentit, Orts s'ha mostrat convençut que d'aquí a quinze dies els resultats continuaran sent bons i que Salut tindrà noves eines per fer un pas més. Aquest seria l'ampliació d'horaris i aforaments, principals demandes del sector per poder guanyar-se la vida. L'empresari ha explicat que, en les actuals condicions, les discoteques ho tenen molt complicat si s'ha de mantenir la distància social a les pistes de ball.

L'Ajuntament de Sitges celebra la repercussió de la prova pilot

Per part de l'Ajuntament de Sitges, la regidora de Salut, Elisabeth Pérez, s'ha mostrat satisfeta pel resultat de l'assaig i pel fet que s'hagi fet a Sitges, un municipi on el sector de l'oci nocturn té molt de pes i és molt representatiu. La regidora també ha celebrat que la gran repercussió mediàtica que ha generat la prova ha xifrat en uns tres milions d'euros.