Exitós primer trasplantament a un nadó bombolla a Vall d'Hebron

Derek va ser diagnosticat amb la prova del taló amb 11 dies de vida i operat quan tenia només 3 mesos | Ara en té 13, està curat i comença a fer vida normal

Derek
Derek és el primer nadó diagnosticat al cap de pocs dies de néixer   | CatalunyaDiari.cat

L'Hospital Vall d'Hebron ha operat amb èxit el primer cas de nen bombolla detectat amb la prova del taló. El sistema sanitari públic de Catalunya va introduir la immunodeficiència combinada greu en el cribratge neonatal el gener del 2017 peravançar-ne la detecció i el trasplantament, garantia d'una major supervivència, que pot passar del 40% al 95%.

El febrer de l'any passat va néixer el Derek, el primer nadó diagnosticat al cap de pocs dies de néixer, i abans dels tres mesos ja havia rebut el trasplantament de sang de cordó umbilical. Ara, amb 13 mesos, ja està curat i comença a fer vida normal amb previsió de poder anar a escola, per exemple, properament. Des que aquesta malaltia es va incorporar a la prova del taló, s'ha fet a 135.000 nadons.

Derek
El nen té ara 13 mesos i està curat   | CatalunyaDiari.cat

Per primera vegada, dos trasplantaments cardíacs alhora

Per primera vegada a la història de l'hospital Clínic de Barcelona s'han realitzat dos trasplantaments cardíacs de forma simultània. Segons ha informat el mateix centre hospitalari a través de la seva pàgina web, aquesta doble intervenció no estava prevista i es va prendre la decisió en qüestió de minuts. El resultat de totes dues intervencions va ser molt satisfactori.

Els fets van tenir lloc el passat dimecres, 27 de març. El centre ja comptava amb tot un equip complet d'explant i implant organitzar per intervenir un receptor en llista d'espera quan, de sobte, l'hospital va rebre un donant que era idoni per un pacient que es trobava en estat d'urgència. En aquells moments era impossible endarrerir qualsevol dels dos explants.

El Clínic va prendre la decisió de mobilitzar un altre equip complet d'explant i implant, sense que els membres d'aquest estiguessin de guàrdia, per poder fer el segon trasplantament. D'aquesta manera, l'hospital realitzava per primera vegada dues intervencions tan complicades al mateix temps.


Comentaris

envia el comentari