Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

Un expert ho deixa clar: Espanya podria ser intervinguda

L'exconseller de CaixaBank, Juan María Nin, ha assegurat que Espanya serà intervinguda si no hi ha un canvi de rumb

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Segons l'empresari, les institucions europees podrien intervenir en l'economia espanyola | Catalunya Diari

La situació econòmica d'Espanya no deixa d'empitjorar i tots els organismes internacionals preveuen una caiguda històrica del nostre país. Davant la greu situació existeix una por permanent a ser intervinguts per organismes internacionals.

Espanya i la mala gestió econòmica 

L'exconseller delegat de CaixaBank, Juan María Nin, ha assegurat aquest dijous que Espanya, si no canvia la gestió que està duent a terme el govern per sortir de la crisi provocada per la pandèmia, podria ser intervinguda econòmicament per institucions com el Fons Monetari Internacional (FMI) o la Unió Europea. Així ho ha expressat l'empresari en la presentació del Saló Nàutic de la Fira de Barcelona un dia després de l'anunci de les dures mesures restrictives a Catalunya, que afectarà gran part de les activitats econòmiques. En la seva opinió, Espanya es troba entre els països que pitjor està gestionant els efectes econòmics de la pandèmia.

Segons l'anàlisi de l'empresari, d'aquesta crisi econòmica alguns països sortiran molt reforçats i d'altres molt perjudicats. «L'esperança és que no estem sols», ha dit Nin, «tenim al FMI i a la Unió Europea, confiem en ells». Juan María Nin, que ha estat director de l'equip que va negociar l'adhesió d'Espanya a la Unió Europea, sap de què parla. L'empresari sap molt bé com funcionen les relacions de poder a Europa. Per això, té clar que si no hi ha una millora en la gestió econòmica, el nostre país podria acabar sent intervingut pels organismes internacionals.

Pel que fa a la crisi, li ha restat gravetat assegurant que es tracta de la segona crisi més benevolent de la nostra història. La qual cosa no impedeix que la situació sigui, a parer seu, preocupant, i ha assenyalat tres direccions: una crisi d'oferta, de demanda i sanitària: «Una combinació mortal si no es gestiona bé», ha subratllat.

Dures crítiques al govern

En la seva intervenció ha recordat que Espanya és un país que anys enrere gestionava molt bé l'economia, però que en els últims anys «l'administració s'ha omplert d'aficionats i gent amb bona voluntat però sense capacitats». Les seves crítiques al govern fan referència a la gestió dels fons de reconstrucció europeus i ha demanat «la creació d'un ministeri que s'encarregui de la seva organització per tenir una línia directa amb Brussel·les i que sigui independent de la Moncloa per tal d'evitar una gestió clientelar dels recursos».

«És patètic que cada any no s'utilitzin tots els fons del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) perquè no es presenten projectes», ha assenyalat, i tem que pot passar el mateix amb les ajudes per a la reconstrucció. Avisa que el 2012 ja vam estar a la vora d'una intervenció que podria produir-se ara.

En aquella ocasió, explica, s'estava discutint a Washington la fi de l'euro, encara que finalment es va desbloquejar la línia dels 100.000 milions d'euros que va rebre el govern de Mariano Rajoy. En tot cas, Nin preveu que els fons hipotecaran les dues següents generacions si no es produeix un salt en la productivitat de l'economia a escala mundial.