Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge pluja i mapa meteorològic

Un expert de l'AEMET avisa del temps d'aquestes setmanes: «Extrem»

S'esperen uns quants dies de mal temps a la Península

Després de suportar l'abril més calorós que es recorda dels darrers anys, la Península s'enfronta ara a un canvi radical del temps. Està previst que pel que fa al maig, les precipitacions, tempestes i unes quantes DANAs es converteixin en protagonistes.

Però no serà una cosa passatgera, ja que un expert de l'Agència Estatal de Meteorologia adverteix d'aquesta inestabilitat durant un llarg període. «Segons les prediccions mensuals, podríem tenir les properes tres setmanes amb alta activitat tempestuosa a la Península Ibèrica», apunta JJ González Alemán.

El meteoròleg de l'AEMET va explicar al seu compte de Twitter que «s'esperen contínues arribades de DANAs i tàlvegs que forçarien aquestes tempestes». Suposa tot un alleugeriment per al camp i els embassaments del nostre país, que es troben sota mínims.

Tot i això, la pluja que caigui no aconseguirà pal·liar la sequera que portem acumulant des de fa temps. En qualsevol cas, l'aigua «sí que ajudarà a superar la monotonia», va indicar.

En el seu missatge, també fa una advertència que en certa manera ens obligarà a extremar les precaucions. «Observant com segueixen estant les anomalies de la superfície del mar» no descarta cap fenomen atmosfèric de rellevància. «Veurem si alguna situació tempestuosa en les properes tres setmanes es torna extrema i de molt alt impacte», avisa.

Foto de dues persones amb paraigües amb pluja
Les pluges seran presents la major part de les comunitats autònomes | Europa Press

Confirma que «hi ha ingredients per a això», per la qual cosa caldrà estar molt atents al que passi durant el tram final de maig. De moment, tota aquesta setmana suportarem un període d'inestabilitat. Estarà marcat per les intenses precipitacions, tempestes acompanyades de calamarsa i una caiguda dels termòmetres.

El mal temps ens acompanyarà tota la setmana

Dimecres, els ruixats i episodis tempestuosos estaran presents a Sevilla, Còrdova i l'interior de Huelva. També a Extremadura, sud de Castella-la Manxa i amb possibilitats que s'estengui a la Comunitat de Madrid.

El mal temps es mantindrà al llarg de la jornada de dijous, amb possibilitat que arribi també al centre peninsular. Les pluges seran més intenses al quadrant sud-est, arribant a la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia, a més del Mediterrani andalús.

També hauran de recórrer als paraigües a l'àrea cantàbrica i als punts del Pirineu. Per divendres, s'espera la presència de la DANA, que serà més apreciable al sud-oest de la Península. Els ruixats i tempestes es repartiran per la major part del territori nacional, arribant fins i tot a les Balears.

Les previsions indiquen que no hi haurà millores amb vista al cap de setmana. Els ruixats es mantindran en part del territori espanyol, arribant fins i tot a les Canàries.

Temperatures més fredes

Els experts assenyalen que és adequat esperar uns quants dies per fer el canvi d'armari. Els pronòstics apunten a una disminució dels termòmetres. Ens deixaran valors fins i tot més baixos del que és habitual en aquesta època de l'any.

L'arribada de la DANA i la major inestabilitat atmosfèrica faran que al sud-oest peninsular es rondin els 25ºC. Per la seva banda, les màximes a la resta del país oscil·laran entre els 15 i 25ºC, publica el portal especialitzat eltiempo.es. Aquesta caiguda del mercuri serà més pronunciada, sobretot a les comunitats del nord.

Es preveu que les mínimes, sobretot a l'interior nord peninsular, no arribin ni als 10ºC. Per la seva banda, als principals sistemes muntanyosos es podrien formar gelades.

Aquest pronòstic de pluges i disminució de termòmetres ens pot acompanyar fins a començaments de juny. Així ho augura el meteoròleg de l'AEMET, que anuncia mal temps per a les properes tres setmanes. El paraigua i la jaqueta es convertiran en els nostres millors aliats durant aquests dies.