Un expert alerta sobre el relaxament en les mesures: «Així no es preveu una tardor sense coronavirus»

El viròleg Raúl Ortiz de Lejarazu demana a la ciutadania «menys aplaudiments i més coherència»

Imatge d'una platja de València durant la 'nova normalitat'
L'expert critica la relaxació i les aglomeracions a la 'nova normalitat'. | Arxiu

El punt final de l'estat d'alarma i l'arribada de la 'nova normalitat' a Espanya ha donat lloc a imatges d'esdeveniments socials, reunions i aglomeracions on no es respecten les mesures de seguretat. L'ús de mascaretes i les mesures de prevenció sembla que no són suficients, ja que cada dia augmenten els contagis i es reprodueixen els rebrots. L'últim a donar la veu d'alarma ha estat el professor de Microbiologia i conseller científic del Centre Nacional de la Grip, Raúl Ortiz de Lejarazu.

En un missatge al seu compte personal de Twitter, el doctor ha deixat una clara advertència: «Així no es preveu una tardor sense coronavirus». En el text, Ortiz de Lejarazu critica que «hi ha massa brots aïllats a Espanya produïts per 'reunions' sense cap precaució».

El relaxament no ajuda a l'atenció primària

L'expert, en la seva piulada, assenyala les tres conseqüències d'aquest relaxament en les mesures contra el coronavirus. En primer lloc, preveu l'arribada d'una segona onada de coronavirus, ja que «així no es preveu una tardor/hivern sense Covid-19».

En segon lloc, posa l'accent en el perill que això suposa per al sistema de salut pública: «No s'ajuda a l'atenció primària». Per últim, apel·la directament a la responsabilitat individual de cada persona: «Menys aplaudiments, i més coherència».

Crítiques a les revisions que es fan als viatgers que arriben a Espanya

El mateix doctor Ortiz de Lejarazu va criticar fa uns dies el procés d'inspecció dels viatgers que arriben a Espanya amb avió. «De què serveix una inspecció visual a un viatger d'avió? Quins són els signes que adverteixen al controlador que el viatger està infectat?», es preguntava llavors.

Precisament, aquest és un dels aspectes que més preocupen els experts. La reobertura de les fronteres i l'entrada de turistes sense mecanismes de control suficients, alerten molts d'ells, «posen en perill els resultats obtinguts fins ara».

El risc de les trobades

Fa unes setmanes, el viròleg va defensar la mobilitat de persones entre províncies «si aquestes persones restringeixen els seus contactes i mantenen precaucions individuals». En aquest sentit, assegurava que una trobada de 10 o 15 persones reunides en una taula suposava més risc que un desplaçament entre províncies.

Aquestes crítiques del doctor Ortiz de Lejarazu arriben en un moment en què a Espanya s'han registrat brots en catorze comunitats autònomes.


Comentaris

envia el comentari