Un expert deixa clar què passarà a Espanya si no ens confinem dos mesos

Carlos Pereira opina que la mutació genètica del virus podria influir en les vacunes

Sanitaria prenent la temperatura a una persona
La mutació genètica del virus podria influir en les vacunes | EP

La incidència de la Covid-19 es dispara a Espanya amb 576 morts en l'última setmana. Tot i les limitacions de mobilitat durant les Festes de Nadal, s'han celebrat grans reunions socials, comprometent així la situació sanitària de la península.


Carlos Pereira, professor de virologia i epidemiologia de la Universitat de Santiago, assegura que Espanya necessita un altre confinament domiciliari. Segons ha manifestat a 'Nius Diario', aquesta és l'única manera de fer baixar la corba. «És evident que la incidència del virus seguirà augmentant en els pròxims dies Quant? No ho sé. Però que hi haurà un problema en els hospitals... Segur».

Un virus que podria durar dos anys més

És la data que contempla l'especialista si no es prenen mesures urgents i fermes. «Podem trigar dos anys més a superar el virus» dictamina, la qual cosa comportaria un augment de la mortalitat i un col·lapse sanitari constant.

Per altra banda, Carlos manifesta que la vacuna no podrà fer-se càrrec de tots els casos. «La vacuna no és la panacea: les farmacèutiques dissenyen una vacuna per una soca determinada i el problema és que estem provocant la circulació de moltes soques i que hi hagi més variants», ha comentat.

A més, també ha volgut fer esment de l'economia. «Per què no preguntem a les empreses l'impacte que està tenint el fet d'obrir i tancar contínuament? Això no els està ofegant? No seria millor tancar durant un període i després saber que a poc a poc es podrà anar obrint fins que l'obertura sigui completa? No és millor estar en algun moment com Wuhan?», qüestiona l'epidemiòleg.

El professor també assegura que la situació serà similar a la viscuda en l'última onada. «M'agradaria estar equivocat, però jo em temo que sí. I espero que despertem d'una vegada del somni en el qual vivim, creient-nos que podrem controlar la pandèmia amb aquestes mesures», confirma posant en dubte l'efectivitat de les mesures imposades pel govern.

Un confinament domiciliari

L'expert suggereix que el confinament domiciliari és l'única solució per posar fi a la pandèmia. «Ho vaig dir fa temps, al novembre, que havíem de fer quarantena igual que ho vam fer al març. Fem-ho ara! Jo crec que les autoritats tenen por i no volen agafar el toro per les banyes».

Carlos Pereira assegura que els dos mesos de confinament baixarien la corba. «L'error que vam cometre va ser obrir la mà completament després d'aquesta quarantena. El control ha de mantenir-se. Llavors què és el que cal fer? Cal fer un confinament dels de veritat, i després controls molt estrictes durant la desescalada per evitar la dispersió del virus», esmenta l'epidemiòleg.

També manifesta que les mesures actuals permetrien mutar al virus i, per tant, que «la vacuna no tingui tanta eficàcia. «Per això, cal evitar que apareguin noves variants i això s'aconsegueix sense aglomeracions de gent», conclou el professor.


Comentaris

envia el comentari