La població britànica i altres països, com Rússia, ja han rebut la vacuna de Pfizer. No obstant això, són molts els experts que segueixen demanant cautela i paciència amb les vacunes, l'eficàcia encara està per comprovar. Experts i científics de tot el món s'han mostrat convençuts que les vacunes no extingiran el virus, tan sols serviran per prevenir la malaltia.
L'expert William Haseltine adverteix sobre la vacuna de Pfizer
El científic americà William Haseltine, expert en malalties infeccioses i reconegut pel seu treball innovador sobre el VIH i el genoma humà, ha volgut advertir a la població i als polítics sobre l'arribada de la vacuna de Pfizer. «La vacuna no suposa la fi de la pandèmia», assenyala l'expert en unes declaracions al diari americà 'Business Insider'.
Així mateix, Giuseppe Remuzzi, actual director del Centre d'Investigacions Farmacològiques Mario Negri, va dir el mateix en una entrevista a 'El Mundo'. «Totes les vacunes que s'estan desenvolupant i estan a punt de comercialitzar-se, com la de Pfizer, no acabaran amb el coronavirus. Per entendre-ho, seran més semblants a les vacunes contra la grip que a la vacuna de la pòlio. Ens protegirà de la malaltia, però no la faran desaparèixer», va advertir.
L'expert William Haseltine, insisteix en aquesta mateixa idea. Segons explica, es desconeix si el fàrmac de Pfizer prevé la infecció o només la malaltia. Això significaria que, en cas de prevenir la malaltia, hi hauria una gran quantitat de portadors asimptomàtics que podrien transmetre el virus sense ser conscients.
L'expert en malalties infeccioses posa en dubte l'efectivitat de la vacuna
Aquesta no ha estat l'única referència que ha fet el científic americà sobre la vacuna de Pfizer. William Haseltine ha qüestionat també l'efectivitat de la vacuna desenvolupada per Pfizer, assegurant que no s'han publicat les dades necessàries per extreure resultats concloents sobre l'efectivitat. De fet, en les seves últimes declaracions a 'Business Insider', l'expert en malalties infeccioses sol·licita tenir accés a les dades que demostren l'eficàcia de la vacuna.
Segons assenyala, la farmacèutica nord-americana, en publicar el seu percentatge d'efectivitat, no va proporcionar un desglossament precís sobre quantes persones havien contret el virus després d'administrar la vacuna. «Tampoc se sap quants casos van ser greus i quants lleus», afegeix William Haseltine.
William Haseltine demana a Pfizer que publiqui les dades totals dels assajos
L'exprofessor de la Facultat de Medicina de Harvard assenyala que la farmacèutica no fa referència a la capacitat de la vacuna per reduir la incidència del virus, és a dir, per disminuir el nombre d'hospitalitzacions i les morts. «Les investigacions de Pfizer no distingeixen entre malalts lleus o malalts crítics, pel que no podem saber quins efectes té el fàrmac respecte a la capacitat assistencial hospitalària»
D'aquesta manera, resulta impossible conèixer si la vacuna també serà efectiva en els grups més vulnerables, que solen ser els que pateixen quadres més crítics, i si, per tant, la vacuna servirà per prevenir la saturació hospitalària i reduir les morts. Així doncs, l'expert no vol cantar victòria abans d'hora i manifesta que «és una bona notícia que la vacuna tingui un efecte mesurable, però encara queden assumptes per tancar».