Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

L'expert de Malalties Infeccioses, Robert Güerri, avisa d'una quarta i cinquena onada

Avisa, a més, que els hospitals tornen a estar al límit

Ja fa mesos que molts experts van pronosticar la tercera onada del coronavirus per al mes de gener, és a dir, després de les festes de Nadal. Ara que ja estem en aquest nou any, les dades parlen per si soles i podem esperar quines seran les represàlies que es donaran en les pròximes setmanes. 

De fet, hi ha ja qui comença a parlar sobre una quarta o, fins i tot, cinquena onada. Així ho ha declarat el cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Robert Güerri, aquest diumenge al matí al 'Via lliure' de RAC 1. 

Aquest ha criticat la gestió de les vacunes que tant el Govern català com l'espanyol estan realitzant, alhora que ha volgut retreure que no s'hagin preparat d'una millor manera els programes de vacunació. 

Segons ha dit en declaracions al programa esmentat, assegura que vindran dues onades més, com a mínim: «Si no tenim clar que hem de vacunar, i que hem de fer-ho de forma massiva i el més ràpid i contundent possible, tindrem una tercera onada, que serà molt dura, en dues o tres setmanes. I, si no actuem ràpidament, també una quarta i una cinquena».

Com ja tothom sap, un dels símptomes per saber que la situació sanitària empitjora és analitzant la situació als hospitals. En aquest sentit, el doctor Güerri ha volgut assenyalar que el col·lapse hospitalari comença a notar-se. 

Els hospitals, al límit del col·lapse

De fet, ha posat l'exemple del seu propi hospital. Allà, segons ha explicat, ja hi ha dues plantes dedicades íntegrament a pacients de Covid, i estan a punt d'obrir-ne una tercera. A més, en només vuit dies, s'han doblat el nombre d'ingressos de pacients per coronavirus: han passat de tenir-ne 37 a 67. 

Güerri ha alertat que la situació dels contagis torna a estar descontrolada i demana als governs que s'actuï amb urgència: «En aquests moments, la situació comença a estar fora de control. Quan paguem les conseqüències d'aquests últims 10 dies la situació serà molt complicada, i anem molt tard. Les mesures per aturar-ho hauran de ser molt contundents».

Per acabar, el doctor ha alertat que en els pròxims dies hi haurà una allau de casos, i que l'enduriment de les mesures per part del Govern arribaran tard. A més, ha apuntat que el sistema podria tornar a quedar al límit del col·lapse com el passat mes de març, i això suposaria tornar a prioritzar quins són els casos que atenen als hospitals i, com a conseqüència, quins no.