Oriol Mitjà, investigador de malalties infeccioses i director de l'assaig clínic que porten a terme la Fundació Lluita contra la Sida, IrsiCaixa i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, ha connectat avui amb TV3 per donar un missatge positiu en aquesta crisi del coronavirus que sacseja l’estat.
El programa ‘Tot es mou’ ha mostrat les últimes dades oficials del CoVid-19. A Catalunya, el dia d’ahir va registrar 18.773 contagis i 1672 morts. Cal recordar que els nombres oficials dels dilluns acumulen els expedients del cap de setmana, i solen ser els dies que més quantitat de defuncions s’oficialitzen. Les dades a Espanya tampoc són positives, amb gairebé 95.000 casos confirmats i més de 8.000 defuncions.
«En una setmana la corba baixarà lentament»
En un dia tràgic com el d’avui, l’expert Oriol Mitjà ha assegurat que els propers deu dies seran essencials. «Els pròxims cinc o sis dies seran durs, però després la corba sofrirà un descens». Mitjà ha afirmat que ja hi ha hagut, de fet, un descens en la taxa de reproductibilitat- el nombre de persones que cadascú infecta-, el que són notícies positives. «En una setmana, deu dies, baixarà lentament».
Així, també ha afirmat que una persona que comença a presentar símptomes lleus pot arribar a sofrir símptomes que requereixin hospitalització en cinc o sis dies. Aquests simptomes serien la falta d’aire, l’ofec i la dificultat per respirar, el que podria derivar en una pneumònia.
13 d’abril, la data final del confinament?
Poca gent creu que en només dotze dies s’acabarà l’estat d’alarma, però Oriol Mitjà ha assegurat que les previsions són positives. «El 13 d’abril, dilluns de Pasqua, obrirem les nostres portes i algunes persones hauran de tornar a treballar. Haurem de veure l’estratègia a seguir per no sofrir un nou brot de contagis».
L’investigador també veu factible i necessari que tota la població es faci el test del CoVid-19. Prioritzant alguns col·lectius vulnerables o en situació crítica, Mitjà ha afirmat que les empreses haurien de comprar uns tests ràpids de 4 euros que asseguraran l’estabilitat de la població. Es tracta d’un test que es realitza amb una gota de sang i la resposta està llesta en quinze minuts.
Si dones positiu significarà que ja has passat el coronavirus i, per tant, ets immune i pots fer una vida normal. Si pel contrari el test dóna negatiu, significaria que es tracta d’una persona vulnerable i que encara pot contagiar-se. Per tant, haurien de prendre’s una sèrie de mesures per garantir la seva protecció.
Les tres condicions per tornar a sortir amb gent
La presentadora i col·laboradors de ‘Tot es mou’ feien al científic la pregunta que ronda molts caps: quan podrem tornar a atendre un concert, un restaurant, un bar o un partit de futbol o simplement veure els amics? Mitjà ha estat clar sobre les condicions que s’han de complir per tornar a obrir recintes que incloguin aglomeracions.
L’investigador ha tornat a recordar l’objectiu d’aquest confinament. «Volem arribar a un punt que les UCI no estiguin col·lapsades, i això succeirà en els pròxims deu dies». Però això, assegura, no servirà per evitar un retorn de contagis a la població.
? @oriolmitja: "Sempre he estat crític amb el missatge únic, però ho he fet per responsabilitat i amb honestedat. No me'n penedeixo" #TotEsMouTV3
@tv3cat
https://t.co/nhXewOts7m pic.twitter.com/vyN1nl5Gdr— Tot es mou (@totesmoutv3) March 31, 2020
En primer lloc, i un concepte essencial per poder tornar a la normalitat, és que «el nombre de contagis a l’estat ha de ser molt baix», quelcom afirma que succeirà durant aquestes setmanes. Per altra banda, la segona condició apunta que haurem d’esperar unes setmanes més per tornar a estar amb gent, ja que l'expert assegura que «haurà de fer més calor». Una imatge molt allunyada de l’actual, on aquests últims dies de març s’ha pogut veure neu en alguns punts sorprenents de Catalunya.
El tercer punt, i més important, és que la nostra tornada a la vida quotidiana dependrà de si les mesures de confinament funcionen i els estudis demostren que hi pot haver un control sobre la població. L’investigador no ha descartat vigilar els habitants a través dels seus dispositius mòbils, per així tenir constància de si han pogut estar en contacte amb algú contagiat.