Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Una experta es mulla i revela quan veurem «la llum al final del túnel» a Espanya

L'experta ha assenyalat que les mesures de seguretat seguiran existint després de la vacunació

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Una experta assegura que a finals d'aquest any aconseguirem tornar a la normalitat | iStockPhoto (Teka77)

Veure la llum al final del túnel no és una cosa fàcil enmig d'una pandèmia mundial que sembla no tenir fi, i que suma més contagis i morts segons avancen els dies. Però hi ha persones que aconsegueixen fer-ho, i llancen als mortals missatges d'esperança que ara són més necessaris que mai. És el cas de la immunòloga Carmen Álvarez, de la UNIR, a La Rioja, que es mostra convençuda que és possible aconseguir la normalitat enguany. 

Segons explica el portal '20 minutos', la immunitat de grup podria arribar a finals d'any a Espanya, però no a l'estiu com asseguren alguns dels nostres polítics. Això sí, fa falta que, en els pròxims mesos, es distribueixin en tota Europa almenys cinc vacunes contra la Covid-19, i s'inoculin de manera massiva a la població. Una possibilitat que ara es presenta difícil, donats els «problemes logístics», que la mateixa experta en vacunes i professora reconeix.

La immunitat de grup a Espanya podria arribar a finals de 2021

Ara bé, segons Álvarez, encara que les incidències han aombrat l'inici de la vacunació, no es tracta d'una situació que hagi sorprès a tothom, perquè «mai s'ha necessitat produir tants milions de vacunes alhora». «Els científics mai han parlat d'aconseguir la immunitat de grup amb les vacunes per a l'estiu», ha indicat l'experta, que també és investigadora en nanovacunes a l'Hospital Marquès de Valdecilla de Cantàbria

Segons Carmen Álvarez, el més realista és situar aquesta desitjada immunitat de ramat a la fi d'any. Això si comptem que «fins a cinc» vacunes rebin el vistiplau de les autoritats sanitàries europees i sanitàries, i es disposi d'un número important de dosi per a administrar a la població. La desitjada llum al final del túnel arribaria amb l'acceleració de la vacunació, que farà que la Covid-19 comenci a baixar notablement. 

Les mesures de precaució no desapareixeran (ara com ara)

Un altre problema del qual ha advertit l'experta espanyola és de les idees equivocades que té la població sobre les vacunes. «A vegades no es té clar» els seus efectes perquè «no cal pensar que quan un es vacuna ja és impossible infectar-se». En realitat, allò que passa en les persones considerades immunitzades és que no desenvolupen un quadre infecciós igual de greu que una persona sense vacunar. 

Això implica, per desgràcia, que malgrat tenir una bona part de la població vacunada, i es consideri aconseguit l'objectiu de la immunitat de grup, caldrà continuar mantenint mesures de precaució durant un temps. «Fins i tot arribaran unes altres, com un carnet de vacunació per a viatjar», s'ha atrevit a pronosticar la investigadora. 

«Mai una infecció d'aquest tipus ha durat per sempre»

L'experta ha volgut deixar una altra bona notícia, i és que, encara que no tinguéssim la vacuna, que per cert hi ha moltes més en recerca i desenvolupament, la pandèmia de la Covid-19 acabaria desapareixent per si mateixa. «Mai una infecció d'aquest tipus ha durat per sempre», ha assegurat, a més de reconèixer que, efectivament, l'anterior pandèmia de grip espanyola «va trigar 20 anys» a desaparèixer sense deixar rastre. 

«Ara tenim tecnologia i coneixements que ens poden ajudar a escurçar molt aquest temps», ha insistit. El que si que reconeix Carmen Álvarez és que la immunitat total de grup ha de ser un objectiu «a llarg termini». Això és així perquè «la nostra forma de vida afavoreix en part la transmissió», i davant això «cal vacunar-se, però també mantenir les precaucions i tenir sentit comú», ha conclòs la investigadora espanyola.