El preu de la llum arribava a un rècord històric aquest dimecres, 21 de juliol. De fet, durant tot el mes de juliol i sobretot, aquesta setmana, l’encariment del preu de la llum ha estat una constant.
Segons els experts del sector de l'energia, economistes, representants de grups empresarials i operadores que han consultat ACN, la pujada del cost de la llum té a veure amb un conjunt de factors que provoquen la volatilitat del mercat.
Marc Bonet, el Responsable de Desenvolupament de Negoci de Barcelona Energia que és un operador elèctric metropolità, ha explicat: «Ens hem d'acostumar a veure aquests preus fins d'aquí a final d'any».
«Caldrà acostumar-se», la tarifa de la llum seguirà en valors elevats
Els entesos vaticinen que «caldrà acostumar-se» a aquest tipus de mercat elèctric que és «volàtil». Tot i això, està previst que aquest dijous la tendència sigui a la baixa, encara que el preu seguirà sent més elevat que els darrers anys.
Pel que fa als costos a curt termini, David Villar, cap d'Unitat de Prospectiva Energètica i Sostenibilitat de l'ICAEN, ha resumit: «En el mes d'agost seria normal esperar que el preu que té l'energia al mercat baixés una mica». Tanmateix, preveu «preus elevats en comparació amb altres anys».
Villar apunta que les causes del pic «no són conjunturals», com va passar a principis d'any amb el temporal Filomena. Segons els experts, les causes actuals combinen diversos factors com un pic de calor, l'augment del preu del gas, la poca energia que aporten les renovables o els drets per emetre CO2.
El juliol que bat tots els rècords
El mes de juliol els preus de la llum han batut rècords. Només aquesta setmana s'han superat dues vegades els màxims històrics pagats per megawatts per hora. La gran majoria dels 22 dies de juliol el valor de la llum ha estat per sobre dels 90 euros/MWh.
Dimarts, 20 de juliol, s'arribava als 101,82 euros/MWh de mitjana, cosa que gairebé supera la primera posició. Malgrat això, al cap d'un dia es va batre el rècord. Aquest dimecres s'han superat els 110 euros/MWh.
Una subhasta on l’estat paga l’electricitat al preu més car
Encara que pugui semblar contradictori, el funcionament del mercat no és igual que la resta de subhastes que fa l'estat. La Xarxa Elèctrica d'Espanya preveu els watts que es faran servir l'endemà a tot l'estat.
Un cop hi ha el càlcul fet, comencen les 24 subhastes d'energia elèctrica, ja que es fa una per cada hora que té el dia. Així doncs, la Xarxa elèctrica compra primer aquelles més barates, però no sempre cobreixen tots els megawatts necessaris per a l'endemà. Per tant, s'han de comprar altres més cares.
Cal mencionar que dins aquest mercat hi ha energies, com les renovables o la nuclear, que són més barates. Una de les més cares per Espanya és el gas, ja que l'estat no produeix aquesta energia i s'ha de comprar a fora. A més, emet CO2 i això fa que les empreses paguin drets d'emissió. Aquest s'ha anat encarint i a la vegada l'energia ha tendit a fer el mateix.
Fins aquí sembla que els preus no serien elevats. No obstant això, en comptes de pagar cada energia pel preu que li pertoca, totes es compren pel valor més elevat. És a dir, en cas que hi hagi una petita franja d'una hora proporcionada per gas, la resta d'energies se'ls hi pagarà com si fossin gas.
Tot i que abans hem dit que les energies renovables són les més econòmiques de generar, en algunes subhastes trobem que igualen el valor del gas. Per tant, encara que a l'hora subhastada no hi hagi gas, el preu serà elevat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]