Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament

«S'ha de confinar. Ens estem enfrontant a la pitjor de les tres onades»

Els experts consultats per 'ABC' llancen una dura advertència sobre la tercera onada

Imatge d'arxiu d'un carrer completament buit a causa del confinament
Els experts consultats per 'ABC' llancen una dura advertència sobre la tercera onada | iStockPhoto (Dennis Gleiss)

Els experts ho tenen clar. Si volem frenar l'avanç d'aquesta imparable tercera onada de contagis, hem de confinar-nos. La idea fa setmanes que sobrevola el país, que cada dia registra rècords d'incidència acumulada i tremola davant la possibilitat d'un col·lapse sanitari.

L'augment de contagis està tornant a disparar el nombre d'hospitalitzacions, causant una saturació hospitalària especialment quant als llits UCI. A més, s'està produint un augment significatiu de la taxa de mortalitat amb centenars de morts cada dia, una xifres que ens traslladen als primers mesos de la pandèmia.

Els experts demanen un confinament per a frenar la «pitjor onada» de la pandèmia

A hores d'ara, ja són molts els experts que consideren que aquesta tercera onada està sent fins i tot pitjor que la primera. D'aquí la frustració dels professionals sanitaris, que observen amb impotència com estem en una situació tan límit com la de març, però sense mesures contundents com el confinament domiciliari.

«Ens enfrontem a la pitjor onada. En un estat de màxima alerta cal plantejar confinaments, una paraula que fa por, però que ja s'està posant en boca de molts professionals», ha advertit al diari 'ABC' Serafín Romero, president de l'Organització Mèdica Col·legial.

No obstant això, aquest segon confinament no seria igual que el de març. Els experts són conscients que també cal cuidar l'economia, ja molt afeblida a hores d'ara de la pandèmia, per la qual cosa demanen un tancament més breu i lax. És a dir, confinaments parcials i temporals.

«No hauria de ser igual al de març. No tindria sentit tancar els col·legis o els parcs, tampoc impedir que els més grans surtin o que duri tres mesos. Cal plantejar confinaments parcials, temporals perquè caigui la corba. No podem estar més temps sense prendre aquestes decisions», ha insistit l'expert.

Els experts consideren insuficients les restriccions actuals per a frenar el virus

A pesar que molts experts i també alguns polítics han assumit la necessitat de decretar un confinament domiciliari, el Govern central s'ha mantingut ferm en la seva idea d'esperar a veure el funcionament de les mesures endurides per les comunitats autònomes.

Es tracta d'una postura amb la qual xoquen molts dels experts consultats per 'ABC', que han mostrat el seu malestar perquè les decisions sanitàries es prenen més en funció dels criteris polítics que els tècnics i científics.

«És lamentable, però hem vist que moltes decisions s'adopten només en l'àmbit polític sense comptar amb criteris tècnics i científics. Les directrius sanitàries s'han de marcar comptant amb els professionals sanitaris, les societats científiques i els pacients», ha assenyalat a 'ABC' Florentino Pérez Raya, president del Consell General d'Infermeria.

Les mesures actuals engloben tota classe de limitacions perimetrals, el tancament de sectors no essencials com són l'hostaleria i l'oci, l'avançament del toc de queda i la limitació de les reunions socials als convivents.

No obstant això, són restriccions que molts experts consideren insuficients si atenem les xifres epidemiològiques actuals i a la relaxació de les mesures que es va produir durant el Nadal. «Hem intentat salvar el Nadal i ara estem intentant salvar vides després de Nadal.

Hauríem d'haver fet un confinament intens de 10 dies, entre l'1 i el 10 de desembre, quan vèiem que estava canviant la corba», ha assenyalat Rafael Ortí, president de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva.

«La situació actual ens confirma que no podem abaixar la guàrdia en pandèmia. La foto actual ens demostra que les mesures o bé no es van complir o bé no van ser suficients. També caldrà valorar l'impacte que pugui estar tenint la variant britànica», ha advertit en 'ABC' Jesús Aguilar, president del Consell General de Col·legis Farmacèutics.

Els experts demanen responsabilitat ciutadana i autoconfinament

Davant la falta de decisions polítiques, alguns experts consideren que l'única manera de frenar la pandèmia és amb responsabilitat individual. És el cas del doctor Javier García Fernández, president de la Societat Espanyola d'Anestesiologia, UCI quirúrgica i Dolor.

L'expert ha fet una crida a la població perquè actuï amb intel·ligència i sentit comú. «No diria que caldria prendre mesures més «dures», sinó més adequades i precoces. Proposo autoconfinament voluntari i intel·ligent. És a dir, que deixem d'estar pendents del que fa una administració o una altra, i apliquem intel·ligència i autodisciplina», ha resolt el doctor en l'entrevista concedida al diari 'ABC'.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]