Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una prueba de detección de coronavirus.

Els experts ho confirmen: Els tests de coronavirus podrien no funcionar a les cinc setmanes

S'han analitzat més de 11.000 estudis

Una prova de detecció de coronavirus
Moltes proves d'anticossos no són efectives al passar algunes setmanes | CatalunyaDiari

Investigadors d'universitats de tot el món han conclòs que els  tests que detecten anticossos poden no ser efectius després de cinc setmanes d'haver presentat símptomes de la Covid-19. S'ha comprovat després d'analitzar els 11.000 estudis realitzats fins ara sobre el nou coronavirus i dirigits per experts de la Universitat de Birmingham (Regne Unit).

Les proves d'anticossos són una eina important de salut pública. Serveixen per identificar les persones que han estat infectades pel nou coronavirus, i també per avaluar la propagació de la infecció i la necessitat d'intervencions de salut pública.

L'objectiu de la revisió d'estudis ha estat comprovar si aquestes  proves són prou precises per diagnosticar malalties en persones amb o sense símptomes.

El sistema immune de les persones que tenen la Covid-19 respon desenvolupant proteïnes en la sang anomenades anticossos que ataquen el virus. La detecció d'anticossos en la sang de les persones pot indicar si actualment tenen la infecció o si l'han tingut prèviament.

Si bé la detecció de la infecció actual generalment es realitza mitjançant proves d'hisops durant els primers 5 dies de la malaltia, poden passar per alt la infecció i encara no estan disponibles per a tothom. En aquest sentit, dels 11.000 treballs analitzats, els experts van trobar un total de 54 estudis rellevants que van informar sobre els resultats de les proves en unes 16.000 mostres. La majoria dels estudis es van realitzar a la  Xina i es van dur a terme en persones que havien ingressat a l'hospital i que, probablement, tenien una malaltia greu.

Diferents tipus d'anticossos

Els estudis van analitzar tres tipus d'anticossos, IgA, IgG i IgM. La majoria de les proves van mesurar tant IgG com IgM, però algunes van mesurar un sol anticòs o combinacions dels tres anticossos. Les dades només estaven disponibles per a 27 proves, una petita fracció de les més de 200 proves en el mercat.

Així, els investigadors van trobar que la  sensibilitat de les proves d'anticossos està molt relacionada amb el moment en què es realitza la prova. De fet, les proves dels anticossos IgG i IgM entre els dies 8 i 14 després de l'inici dels símptomes van identificar correctament només a el 70 per cent de les persones que tenien Covid-19.

No obstant això, quan els investigadors van observar les dades aportades entre els 15 i 35 després que els símptomes comencessin, les proves d'anticossos van detectar amb precisió més del 90 per cent de les persones amb Covid-19. Ara, els experts han avisat que no hi ha estudis suficients per estimar la sensibilitat de les proves d'anticossos  més enllà dels 35 dies posteriors a l'començament dels símptomes.