Imatge d'arxiu d'una dona rentant-se les mans amb gel desinfectant

Experts descobreixen les hores que viu el coronavirus a la nostra pell

És més temps que el virus de la grip

La troballa s'ha produït a la Universitat de Medicina de la Prefectura de Kyoto, al Japó. Allà uns científics japonesos han descobert que la SARS-CoV-2, el nou coronavirus que provoca la malaltia de la Covid-19, pot sobreviure fins a 9 hores a la pell humana. Això són cinc vegades més que el virus de la grip.

El descobriment reforça la importància de rentar-se freqüentment les mans perquè en les investigacions dutes a terme a Kyoto tant el coronavirus com el virus de la grip van morir després de rentar-se les mans.

La investigació ha estat publicada per la revista científica Clinical Infectious Diseases, amb una conclusió: el coronavirus es pot transmetre més fàcilment a través del contacte amb la pell perquè està actiu més temps que altres virus, com per exemple, el de la grip. Segons els resultats, el virus de la grip només està en actiu dues hores a la pell humana.

Aquest nou descobriment ha estat possible després d'un estudi realitzat amb pell humana obtinguda en autòpsies. L'objectiu era comprovar quant temps podia estar viu el nou virus a la pell humana, després que els científics advertissin a l'inici de la pandèmia que pot sobreviure diverses hores en diferents superfícies.

Les evidències científiques han demostrat fins ara que el nou coronavirus segueix actiu fins a quatre hores al coure, 24 hores al cartró i 3 dies al plàstic o l'acer. Però descobrir quant temps segueix actiu a la pell era molt important per conèixer més sobre la transmissió del coronavirus i les regles de prevenció.

La conclusió que el coronavirus segueix actiu fins a nou hores a la pell humana significa que la nostra pell té més risc de transmissió que altres superfícies com l'acer, el cartó o el plàstic. I confirma, a més, que portar les mans a la boca, al nas o als ulls segueix sent una de les principals formes de contagi. Les mostres de l'experiment es van prendre uns dies després de la defunció perquè segons els autors inclòs 24 hores després de la mort la pell segueix conservant gran part de les seves funcions. D'aquesta manera, es van validar les mostres de pell per l'experiment.

 

9,04 hores a la pell humana

Després de les proves, es va constatar que el coronavirus havia sobreviscut a la nostra pell humana durant 9,04 hores, en comparació amb les 1,82 hores que va seguir actiu el virus de la grip. En barrejar-los amb mocs per imitar l'alliberació de partícules virals en tossir o esternudar, el coronavirus va resistir més temps: 11 hores.

Però també es va demostrar una altra cosa interessant. Tant el coronavirus com el virus de la grip es van inactivar a la pell 15 segons després d'utilitzar desinfectant de mans amb alcohol al 80%. La qual cosa demostra que un desinfectant amb aquesta proporció d'alcohol etílic aconsegueix neutralitzar el virus de manera ràpida i eficaç.

L'estudi recull que «la supervivència de nou hores del SARS-CoV-2 a la pell humana pot augmentar el risc de transmissió per contacte en comparació a la influència A, accelerant així la pandèmia. La higiene adequada de les mans és important per prevenir la propagació d'infeccions per Covid-19».