Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós

Experts espanyols assenyalen un nou efecte secundari de la Covid-19

Provoca un empitjorament del pronòstic

Professional sanitari atenent un pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós
La hiponatrèmia és un trastorn hidroelectrolític que es defineix com la disminució de concentració de sodi a la sang  | ACN

Ha quedat més que demostrat que la Covid-19 provoca un desajust que desestabilitza els principals òrgans vitals del pacient infectat. Ara, els especialistes en la matèria investiguen quina és la vinculació entre el nou coronavirus i la hiponatrèmia, «el trastorn hidroelectrolític més freqüent que es defineix com la disminució de concentració de sodi a la sang», explica al diari 'La Razón' David Barajas Galindo, especialista en Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de Lleó.

«Segons els resultats ja disponibles de l'estudi HOPE, un 25% dels pacients hospitalitzats per Covid-19 presenten hiponatrèmia. En suposar un factor de mal pronòstic en nombroses patologies segons les dades que ja disposem d'estudis previs, s'ha de vigilar de manera especialment estreta aquests individus i estudiar la seva evolució per treure conclusions del que pot suposar presentar hiponatrèmia en el cas concret de la Covid-19, recalcant que hem de seguir les recomanacions sanitàries a l'hora de l'aportació de líquids en aquests individus, explica Alberto Fernández Martínez, especialistes en Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de Móstoles.

«Un excés d'aigua s'acumula al sistema nerviós i empitjora el seu funcionament»

Fernández Martínez explica que «davant nombroses malalties infeccioses el nostre organisme pot respondre eliminant menys aigua per l'orina, anticipant-se de manera fisiològica per evitar la deshidratació. Tot i això, de vegades aquesta resposta és exagerada i produeix hiponatrèmia. No es tracta d'un problema de manca de sal, sinó d'excés d'aigua, que pot acumular-se al sistema nerviós i empitjorar el seu funcionament».

«El que ens indica l'aparició d'hiponatrèmia és que tenim un trastorn del metabolisme de l'aigua. No es tracta d'un problema de manca de sodi, sinó que dins del nostre organisme s'ha produït una alteració de l'equilibri hídric, el que fa que tinguem més quantitat d'aigua circulant pel torrent sanguini de què seria correcte en una situació d'estabilitat, i això de vegades es produeix desencadenat per malalties subjacents greus com poden ser la insuficiència cardíaca, alguns tipus de càncer o problemes respiratoris», assegura l'especialista.

«És essencial un diagnòstic i tractament actiu i especialitzat des del seu diagnòstic»

«En totes aquestes patologies, la hiponatrèmia s'ha mostrat com un marcador de pitjor pronòstic en diferents estudis», detalla Barajas Galindo, qui apunta que «també ens trobem amb situacions d'hiponatrèmia que són efectes secundaris de fàrmacs», sentencia.

La vinculació entre hiponatrèmia i mortalitat per la Covid-19 és incerta, però ja són diverses les investigacions que inclouen aquest trastorn entre els factors a tenir en compte. Els dos experts avancen que «des d'aquesta societat científica estem participant en diferents estudis que avaluen les dades referents a la mortalitat. No podem respondre ara mateix com afecta la hiponatrèmia a la mortalitat per Covid-19, però sabem per altres patologies que augmenta la mortalitat, l'estança hospitalària i deteriora la qualitat de vida. És essencial un diagnòstic i tractament actiu i especialitzat des del seu diagnòstic».

Els metges avisen de la importància d'actuar a temps

«Quan identifiquem, per exemple, a la infecció respiratòria per Covid-19 com a causa de la hiponatrèmia, un tractament exitós de la infecció pot contribuir a millorar-la, però sinó és possible, disposem de fàrmacs específics que, amb un ús experimentat, són eficaços i segurs. L'estratègia habitual del tractament de la hiponatrèmia moderada o lleu consisteix a restringir la quantitat d'aigua que beu el pacient, però en la nostra opinió aquesta opció no s'ha d'utilitzar en pacients Covid-19, que pateixen una infecció aguda, que s'acompanya de caquèxia i pèrdua de la gana i fa que de vegades es desnodreixin empitjorant la seva evolució».

«En els casos d'hiponatrèmia greu és necessari un tractament amb sèrum hipertònic i una vigilància molt estreta, de vegades s'ha de monitorar inicialment als pacients en unitats de crítics perquè és tan important tractar la hiponatrèmia com no corregir-la massa ràpid», conclouen.