Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un iceberg

Els experts ja parlen d'aquesta amenaça real: «Una nova edat de gel»

L'escalfament global podria causar la ruptura dels corrents oceànics amb desastroses conseqüències

Mesos i mesos de sequera, onades de fred extrem, gota freda, inundacions i incendis fora de temporada. Cada cop és més freqüent veure fenòmens meteorològics extraordinaris i ens hi estem acostumant. Però, segons els experts, ens hem de preparar per a escenaris encara pitjors en un futur no gaire llunyà.

Darrere d'aquesta amenaça es creuen diversos factors, però el principal és el canvi climàtic. Així, l'escalfament global accelera la possibilitat de catàstrofes naturals gens freqüents a Espanya com els tsunamis i els tornados. Per això, recentment, s'ha començat a parlar d'una nova amenaça.

Podria el món convertir-se en un enorme ermot de gel que acabés amb qualsevol rastre de vida humana? Aquest és l'argument que serveix de base per a obres de ficció com 'El dia de mañana', 'Snowpiecer' o 'Ice Age' i, segons els experts, no estem tan lluny de viure una nova edat de gel.

Cap a una nova edat de gel?

Tot comença amb el Corrent Termohalina (CTH), una mena de cinta transportadora oceànica que distribueix corrents d'aire i calor a la resta del planeta. El factor determinant és la radiació solar, que augmenta la temperatura i la densitat de l'aigua. Aquestes alteracions tenen conseqüències imprevisibles.

Imatge d'un tren atrapat per la neu
Cada cop es veuen temporals extrems de neu més sovint | Catalunya diari

L'escalfament de l'aigua provoca que els corrents superficials alliberin calor per després enfonsar-se, generant masses més fredes a latituds més altes. Aquestes aigües tornen als tròpics, on s'escalfen novament renovant el cercle. Però, què passaria si el corrent s'aturés?

Segons noves investigacions, el canvi climàtic podria alterar la circulació dels corrents oceànics de manera fatal. De fet, una ruptura del Corrent Termohalina és darrere de l'última edat del gel que va durar mil anys. Ara ens podríem enfrontar a una amenaça similar.

Un escenari no tan llunyà

No es tracta d´un perill imminent, ja que segons els estudis es tracta d´un llarg procés que pot durar dècades. Però l'acceleració del canvi climàtic augmenta el risc i en precipita les conseqüències. El que tenen clar els especialistes és que aquest escenari ja no és tan llunyà.

La tasca més immediata és reduir un 55% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle abans del 2030. També és una urgència substituir els combustibles fòssils per energies renovables. A més, els experts criden a un canvi urgent dels patrons de consum per a un decreixement.

Si l'escalfament global actual s'accelera, ens arrisquem a trencar la circulació dels oceans. Això ja està causant fenòmens extrems com 'El Niño', que provoca hiverns més durs i estius més tòrrids. El nou pas podria ser una nova edat del gel, i la fi de la vida humana.

El canvi climàtic, la gran amenaça

La gran amenaça de la humanitat durant les pròximes dècades és el canvi climàtic. Són canvis de les temperatures i els patrons climàtics a llarg termini, provocats sobretot per l'activitat humana. Les causes principals són els combustibles fòssils, el consum i la mobilitat.

Imatge d'una sequera
El canvi climàtic comporta desastres com la sequera actual | Catalunya diari

El Planeta Terra ja ha patit anteriorment escalfaments i refredaments, amb resultat catastròfic. Les glaciacions anteriors han estat fruit de les causes naturals del canvi climàtic. En aquest cas, l'origen està en l'acció humana i també és a la nostra mà aturar-ne l'avenç.

La causa principal del canvi climàtic és l'augment de les temperatures per culpa de l'emissió de gasos. Això desencadena onades extremes de fred i calor, desastres naturals, més sequera i l'augment del nivell del mar. També la desaparició d'ecosistemes que comporta l'extinció d'espècies.