Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Presa de mostres de coronavirus a l'Hospital Militar d'Aragó el 26 de març de 2020

Els experts milloren les previsions sobre el pic del coronavirus a Espanya

Un grup de matemàtics de la Universitat Politècnica de València ha actualitzat el seu informe

Presa de mostres de coronavirus a l'Hospital Militar d'Aragó el 26 de març de 2020
Un grup de matemàtics de la Universitat Politècnica de València ha actualitzat el seu informe | Catalunya Diari

Aquest dimecres ens fèiem eco d'un informe que, segons 'Vilaweb', estaria en mans del govern espanyol des de fa una setmana i que alerta que la crisi del coronavirus pot comportar fins a 200.000 morts amb les mesures actuals. La mateixa publicació, signada per una desena de científics, apunta també que la xifra es podria reduir a les 20.000 víctimes si s'endurissin les restriccions.

Tot i que l'últim balanç d'infectats i víctimes, moderat per primera vegada, fa pensar als experts que podríem acostar-nos ja al pic de contagis i estar entrant en una fase d'estabilització de la pandèmia, continuen sorgint informes que estipulen la data en què arribaríem al punt àlgid del virus i amb quina xifra d'infectats. Aquesta vegada, les conclusions dels experts són més esperançadores.

El pic el 6 d'abril, amb 160.000 contagiats

Les  universitats han posat en marxa els seus models predictius per estudiar fins quan podria allargar-se la situació que vivim. Ara, segons avança 'Economía Digital', una actualització d'un estudi de la Universitat Politènica de València (UPV) conclou que el pic de contagis es produirà el 6 d'abril, arribant a un total aproximat de 160.000 contagis, xifra que reduiria les previsions que l'informe estipulava el dia anterior, amb el 8 d'abril com a data del pic, amb més de 220.000 infectats. A més, l'estudi, amb el professor Joan Carles Micó al capdavant, preveu que aquesta setmana, abans de diumenge, arribarem ja als 80.000 infectats.

Els investigadors expliquen al mitjà citat que es basen en el model de Kermack--Mckendrick, també conegut com a SIR, que té en compte l'evolució de contagiats en potència, infectats i recuperats. Però els experts adverteixen que les decisions polítiques poden moure els paràmetres i, per tant, prendre bones determinacions podria tornar a escurçar la data d'aquest suposat pic.